Подуправителят на управление Банково в БНБ Петър Чобанов изрази силни

...
Подуправителят на управление Банково в БНБ Петър Чобанов изрази силни
Коментари Харесай

БНБ не вижда имотен балон в София: Няма нужда да бием камбаната по такъв начин

Подуправителят на ръководство " Банково " в Българска народна банка Петър Чобанов изрази мощни запаси във връзка с разбора на " УниКредит Булбанк " за изключително в София и предизвестията за надуване на балон, съпоставим със обстановката от спешната 2008.

Чобанов разгласи, че българският банков бранш се следи на европейско равнище, а цените на недвижимите парцели са един от главните индикатори.

" Ако имаше сходен балон, до момента това нямаше да остане отвън вниманието на всички наши сътрудници в Европейски Съюз. Не е останало отвън вниманието на Българска народна банка, тъй като сме задължили банките да поддържат най-високото равнище на буфери, или спомагателен капитал, с цел да се защищават в това число от подбни опасности. Ние сме работили самодейно, няма потребност да бием камбаната по подобен метод и да отблъскваме хората от пазара на парцели ", сподели той в изявление за Нова ТВ в неделя, няколко дни след оповестения разбор на " Уникредит ".

Според него - високите цени на жилищата в София са обясними с динамичността на пазара, при която в столицата непрекъснато идват нови хора, а поданици от " крайните квартали " търсят парцели в по-централни региони.

" Не мисля, че има балон най-малко все още, само че ние сме взели всички регулаторни ограничения, тъй че банките да са готови и за сюжет, който в действителност можем да забележим и понижение на цените на парцелите ", сподели той.

Чобанов иронично предложи на банката, предизвестила за несъответствията сред приходи на популацията и цени на жилищата, че и сама да провизира заемите си с риска, който вижда в разбора си, в случай че има вяра, че има заплаха от хипотетична рецесия на имотния пазар.

Какво стана ясно от разбора на " УниКредит Булбанк ":
В 1/3 от софийските квартали към този момент е налице балон с цените на жилищата, а жилищата допълнително от половината квартали са мощно надценени;За да се върне пазарът към здравословното съответствие сред цените и приходите, жилищата би трябвало да поевтинеят с 47%, или семействата да печелят с 89% повече;Ако пазарът не се охлади – въпрос на време е да се повтори рецесията след 2008 година и имотният „ балон “ да се спука, а това може да има мъчителни последици за стопанската система.
Докладът на основния икономист на банката Кристофор Павлов не е единственият сигнал от бранша за аномалии.

Председателят на Надзорния съвет на " ПроКредит Банк " даде образец и с несъответствието сред равнищата на лихвените проценти по заеми и депозити в български банки спрямо тези в Европа.

Славов уточни, че все още нито една банка не смее да направи неизбежна промяна, като разяснява метафорично, че " първия, който се изкашля, ще го набедят за болен от Covid-19 ".

Той обаче счита, че въпреки и със забавяне, процесите в Европа ще се пренесат и тук, и предизвести компаниите да не губят време, а да се приготвят за повишаване на финансовия запас.

Според подуправителя на Българска народна банка Петър Чобанов - ниските лихви по депозитите в България се дължат на два фактора:
съществуването на задоволително средства в банковата система, което не подтиква обособените институции да се конкурират за депозитите на хоратаполитиката на държавното управление, която по думите му би трябвало да е " по-добре насочена към понижаване на инфлацията ".
Чобанов се разгласи срещу въвеждане на възможен налог върху свръхпечалбите, като даде образец за реакцията на финансовите пазари след сходен ход в Италия.

" Не са дребни средствата, които влизат в бюджета от банковата система. Тя има своята доста значима роля - тя е медиаторът за всички процеси в стопанската система. Така че не мисля, че в този момент е моментът да бъдат облагани банките с налог ", сподели още той в изявлението си за Нова ТВ на 3 декември.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР