Подписването на споразумението за финансиране се случи по време на

...
Подписването на споразумението за финансиране се случи по време на
Коментари Харесай

Държавна китайска банка финансира Кирил Домусчиев

Подписването на съглашението за финансиране се случи по време на визитата на китайския министър председател Ли Къцян в България

© Анелия Николова Още по тематиката
Прокуратурата ревизира Кирил Домусчиев

Софийската градска прокуратура е поискала събаряне на данъчната и осигурителна загадка за ръководителя на КРИБ
3 юли 2018
Мавродиев кредитира, Домусчиев номинира

За пръв път в управителния съвет на работодателската организация КРИБ влиза представител на страната
17 апр 2018
Симеонов на абордаж в БМФ

Собственикът на Параходство " Български морски флот " Кирил Домусчиев няма да успее да си спести неустойки от 55 млн. лева след решение на Върховен касационен съд
17 ное 2017
Домусчиев победи Агенцията за приватизация

Арбитражен съд сътвори рисков казус, като разреши на притежателите на БМФ братя Домусчиеви да имат по-малък тонаж кораби от обещаното в приватизационния контракт
5 май 2017
Как флотът на Домусчиев затъна в нетърпимост

Собственикът на Български морски флот желае смяна на приватизационния контракт на параходството поради рецесията
7 авг 2016 Китайската The Export – Import Bank of China ще обезпечи финансиране от 94.15 млн. $ на Параходство " Български морски флот " за построяването на шест кораба за насипни товари. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и премиера на Китай Ли Къцян в края на седмицата. Ли Къцян е на четиридневно посещаване в България, по време на което се организира срещата с водачите на страните от Централна и Източна Европа във формата " 16+1 ".

Корабите ще са 45-хиляди тонни бълкери с ледови клас и 30% по-нисък разход на гориво по отношение на досегашните съдове със същата товароподемност (DWT). Плавателните съдове са били поръчани преди близо година и към този момент са в градеж. Тогава беше обявено, че първият от тях ще е на вода доникъде на 2019 година Класически те ще носят имената на български планини и върхове.

През юли 2017 година беше подписан договорът за строителство с една от трите най-големи корабостроителници в Китай. Първо бяха поръчани четири, а през октомври 2017 година стана ясно, че е направена поръчка и за още два. Планът на параходството е към средата на 2020 година да разполага със личен тонаж от над 1.5 млн. тона, при междинна възраст на флота под 7 години. " Амбицията на управлението на компанията е да утвърждава като един от водещите корабособственици в бранша на така наречен Handysize кораби за насипни товари в Европа ", оповестиха тогава от компанията.

Стремеж към тонаж

Параходство " Български морски флот " беше приватизирано през 2008 година, като 70% от БМФ са благосъстоятелност на " Кей Джи маритайм шипинг " на " Адванс пропъртис " - холдингът сплотяващ огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Един от уговорките по контракта е към десетата година от договорката е тонажът да е 1.3 млн. DWT.

Кризата от 2008 година обаче потопи шипинга и " Кей Джу маритайм шипинг " се опита да изиска изменение на контракта за понижаване на въпросния тонаж, който би трябвало да се доближи на 880 хиляди DWT поради стопанска нетърпимост.

Върховният касационен съд (ВКС) обаче анулира противоречивото арбитражно решение, което позволяваше на притежателя на компанията Кирил Домусчиев да не извърши клаузата по приватизационния си контракт, което несъблюдение би коствало неустойки от най-малко 55 млн. лева

Леко изплуване

Последният консолидиран доклад на БМФ за 2017 г демонстрира доходи от 265 млн. лева и загуба от 316 хиляди лева Бизнесът на компанията е съсредоточен в така наречен Handysize сегмент – т.е. кораби сред 10 000 и 45 000 DWT. Плавателните съдове, оперирани от групата през 2017 година, са 33 за транспорт на сухи насипни товари и плават под малтийски байрак. Корабите са със междинна възраст 8.9 години и с общ тонаж 1.05 млн. DWT. През февруари тази година БМФ е подписало контракти за строителство на два портови влекача. Две дъщерни сдружения са станали притежатели тази година на два кораба, а трето е продало кораб.

Според доклада на компанията три съществени фактора ще оказват помощ на търговията с насипни товари през 2018 година Търсенето на азиатска желязна руда и китайското произвеждане на стомана демонстрират положителни признаци на възобновяване и се чака навлата да набъбнат през второто тримесечие на 2018 година Китайското държавно управление затваря неефективните и мощно замърсяващи металургични фабрики, което ще сътвори условия ефикасните заводи да създават по-големи количества стомана, а с това да се усили търсенето на качествена вносна руда. И трето, възходящото ползване на зърно в африканските и азиатските страни, което ще ускори търговията с него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР