Подписването на днешното споразумение между Булгаргаз и Боташ е ключов

...
Подписването на днешното споразумение между Булгаргаз и Боташ е ключов
Коментари Харесай

Радев и Донев: Споразуменеито с Боташ отваря немислими до момента перспективи за енергийната диверсификация

Подписването на днешното съглашение сред " Булгаргаз " и " Боташ " е основен миг в развиването на партньорството на България и Турция, съобщи българският министър-предсадател. Това съобщи министър-председателят Гълъб Донев по време на срещата си с министъра на енергетиката и естествените запаси на Република Турция Фатих Дьонмез, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата организираха диалог, откакто в Министерския съвет беше подписано съглашение, посредством което " Булгаргаз " получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания " Боташ " за период от 13 години.

В хода на срещата министър председателят Донев изрази убеденост, че събитието през днешния ден е добра насочна точка за постигането на още по-значими резултати отсега нататък, които ще са от изгода за двете страни, а и за целия район . Министър-председателят дефинира съглашението като историческо, тъй като за първи път Република Турция дава на външна компания достъп до своите терминали за полутечен природен газ. Същевременно съглашението дава опция за развиване на дълготрайно съдействие в полза на енергийната диверсификация.

" На фона на тежката енергийна рецесия, с обединени старания можем да реализираме доста повече, както за България и Турция, по този начин и за Европа като цяло ", означи министър председателят Донев.

Министър-председателят Гълъб Донев подчертава още върху съществуването на редица планове от общ интерес, които могат да бъдат осъществени в къси периоди, в това число съдействието в построяването и развиването на потенциал на газохранилища, вложенията във ВЕИ и повишението на потенциала на електропреносната мрежа, както и във връзка с прехода към въглеродно неутрална стопанска система.

Министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез организира среща и с президента Румен Радев в постройката на президентската институция.

Споразумението сред " Булгаргаз " и " Боташ " е историческо за нашите страни, тъй като за първи път дава опция на непозната компания да получи достъп до втечнените терминали - до терминалите за полутечен газ на Република Турция и до вашата газопреносна система, и тъй като отваря нови, немислими досега, вероятности за съдействие . Това съобщи президентът Румен Радев при започване на срещата му с министъра на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез на " Дондуков " 2.

Срещата сред президента и турския енергиен министър е в продължение на договореностите за развиване на двустранните връзки в областта на енергетиката, реализирани при срещата на президента Румен Радев с турския му сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември 2022 година

" По време на конференцията с президента Ердоган на 9 декември в Истанбул споделих, че по силата на географското състояние и опциите в областта на енергетиката на Турция и на България, нашите страни споделят обща отговорност освен за реализиране на сигурност и диверсификация на енергийните доставки за нашите две страни, само че и за нашите европейски сътрудници и съдружници ", напомни президентът Радев.

По думите му днешното подписано съглашение е стъпка точно в тази посока и е израз на положителните другарски връзки, добросъседство и доверие сред нашите две страни.

" Радвам се, че през днешния ден ще имаме опцията да обсъдим и идващите крачки в нашето съдействие. Защото и България, и Турция имат освен значими достижения в областта на енергетиката, само че и огромни упоритости за своето развиване в тази сфера. И резултатът и за нас, и за Европа, и за района ще бъде доста по-голям, в случай че продължаваме да сплотяваме напъните за внедряване на нови системи, на нови технологии - ВЕИ, произвеждане на зелен водород, на зелена сила и нейния транспорт към Европа, дружно ", сподели още президентът.

Нашето предпочитание е 2023 година да бъде година, в която съдействието сред нашите две страни да се задълбочи още повече, съобщи от своя страна министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез. Той посочи, че новата година е почнала доста добре, като доказателство за това е подписаното съглашение сред " Булгаргаз " и " Боташ " през днешния ден.

Министър Дьонмез изрази вяра, че връзките сред двете страни в региона на енергетиката ще се ускорят в най-скоро време. Той също напомни срещата сред президента Румен Радев и неговия турски сътрудник Реджеп Тайип Ердоган през декември и съобщи: " В рамките на по-малко от месец след срещата сред вас и нашия президент, ние към този момент през днешния ден можем да кажем, че жънем плодовете на това съдействие. В днешно време е невероятно, в условия на световни рецесии, страните да преодоляват тези компликации независимо - належащо е съдействие. Надявам се, че това съдействие сред България и Турция ще бъде образец и за страните от района. "

Той посочи, че поради географското си състояние и своята инфраструктура, Турция би съдействала с доставките от района на Каспийско море, Близкия Изток или Източното Средиземноморие.

Министър Дьонмез означи още потребността от нови планове, с цел да може тези доставки да бъдат още по-големи и ефикасни. В този смисъл сме подготвени на съдействие с България, съобщи той.

В допълнение президентът Радев загатна още един план. По думите му той е по самодейност на България и е бил препоръчан на Европейската комисия на 1 октомври м.г. Това е планът Solidarity Spring, който ще разреши с минимални средства незабавно да стартира преноса на спомагателни количества природен газ от Азербайджан към Европа, изясни президентът Радев.

По думите му Турция има основна роля за реализацията на този план.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР