Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април -

...
Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април -
Коментари Харесай

Радев насрочи изборите за 4 април


Подписах указа за осъществяване на изборите за 4 април - една седмица след първата допустима дата за избори. Това съобщи президентът Румен Радев в изказване към народа.

Отговорните органи би трябвало да разгласят ясни здравни ограничения, които имат решаващо значение за предизборната акция и за изборната интензивност. Предоставянето от страна на страната на персонални защитни средства както на изборната администрация, по този начин и на всеки гласуващ българин, е значима стъпка в тази посока. Открои се значимостта от промени в Изборния кодекс, които не трябва да се изчерпва единствено с обезпечаване правото на глас на хората под карантина, сподели още Румен Радев.

Очаквам законодателят да гласоподава и други, не по-малко значими догатки – като гласоподаване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат мощно затруднени даже в неспособност да гласоподават, видеонаблюдение в изборните секции и лъчение на процеса на броене на бюлетините.

Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната акция, унищожаване на ръчното преброяване, машинен избор, добави президентът Радев.

Държавният глава означи, че доводите против промени в Изборния кодекс преди изборите, нееднократно са били подценявани.

Очаквам пандемията, която сподели, че може да бъде освен предизвикателство, само че и да се употребява като опция, тъй като се вижда, че в изискванията на пандемията се взеха доста дълго отлагани решения и бяха превеждани незабавно в осъществяване. Макар преди два дни да бях убеден документално от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден, чакам комисията в къси периоди да даде опция на всички политически субекти, публични организации, които имат предпочитание, да вземат участие в процеса на узаконяване и тестване, да разгърне дейна акция за образование на администрацията и за информиране на жителите за машинния избор. Очаквам също по този начин да предприеме нужните дейности за актуализация на изборните описи и за осветляване на изборната администрация на всички равнища, както и на " Информационно обслужване, добави още Радев.

По думите му събитията от предходната година са посочили, че българите желаят смяна.

Преодоляването на дълбоката рецесия, нужните промени и решения за възобновяване и рационализация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме законен парламент и интензивно, съответно, действено правителсто. В същото време, дейностите, които би трябвало да извършат виновните институции и изборната администрация за подготовка особено към такива избори изискват време и цялостна готовност, съобщи Радев.

Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се срутват сходно на пътищата и тротоарите, изборите получават съдбовно значение.

Уважаеми сънародници, обръщам се към вас в ден, в който последствията от наводненията в страната още не са отминали. Къщи стопанства и пътища още са под вода. Хиляди хора посрещнаха тревожни, тъмни и студени нощи в боязън от стихията и чакат поддръжка. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се срутват сходно на пътищата, тротоарите и подпорните стени и скъпата инфраструктура, изборите получават съдбовно значение, сподели още Радев.

Мандатът на сегашното Народно заседание изтича на 26 март.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР