Подобно на отстранения ексшеф на ДАНС и ръководителят на ДАР

...
Подобно на отстранения ексшеф на ДАНС и ръководителят на ДАР
Коментари Харесай

Шефът на разузнаването заговори за Кремъл и импийчмънт на Радев

Подобно на отстранения ексшеф на ДАНС и ръководителят на ДАР Атанас Атанасов даде брифинг с прям политически привкус, откакто се разбра за неговото освобождение. Атанасов видя " дългата ръка на Кремъл и предприемач с доста обвинявания "  в уволнението си и заприказва за импийчмънт на президента Радев.

" Всички тези обвинения, които чух за моето премахване изрично не дават отговор на истината. За себе си мога да заявя, че законът е спазван от самото начало ", заяви Атанас Атанасов. 

В изявлението на Атанасов се вижда и политически колорит: " През последните месеци доста се приказва за правовата страна, върховенството на закона, само че за жалост сме очевидци на висша форма на измама, популизъм, а съгласно някои и на тирания. Става действително разбъркване сред другите институции " Последният образец, за който се сещам е отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията, точно тъй като желаят да спазят закона ".

Той подчерта, че сега се " намираме в една неповторима обстановка, в която президентските правомощия се припокриват напълно с тези на персонално определения от него служебен кабинет ". 

Атанасов нападна указа на президента, с който ще бъде формализирано неговото премахване от ДАР. " Президентските укази не подлежат на надзор, аз не мога да потърся правата си, само че в случай че се окаже, че декрет не е постоянен, а е циничен, това може да бъде причина за задвижване на процедура за импийчмънт. "

Той прикани " депутатите, които имат предпочитание да се съблюдава върховенството на закона, да го създадат ". 

Уволнението на Атанас Атанасов бе оповестено с претекста, че Държавна организация „ Разузнаване “ е осъществявала своята активност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа индиферентност. 

" Съгласно закона за ДАР, същата следва да дава идентична по размер и наличие информация на президента на Република България, на ръководителя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушение на този принцип във връзка с разследваща информация, предоставяна на президента. Във връзка с това се одобри и още едно разпореждане за назначение на Антоан Гечев за ръководител на ДАР “, заяви говорителят на служебното държавно управление Антон Кутев. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР