Подмяната на Драгалевския лифт може да се случи до “Бай

...
Подмяната на Драгалевския лифт може да се случи до “Бай
Коментари Харесай

Ще има ли пробив в сагата с лифтовете на Витоша


Подмяната на Драгалевския въжен превоз може да се случи до “Бай Кръстьо ”, оповестяват от " Витоша ски ". От там показват, че в последните 10 години компанията не е серпантина да търси вид за рационализация на оборудванията, намиращи се на територията на Природен парк „ Витоша “.

Проблемът, който спъва развиването, е съществуването на ограничавания, които произтичат от нормативната уредба .

Съобразно експертен разбор, компанията смята, че е допустимо да се откри вид, в който да бъде сменено цялото оборудване с съвременно и безвредно , а не промяната да обхване половината трасе - до „ Бай Кръстьо “.

За постигането на тази цел от " Витоша ски ", разчитат на експертизата на новото ръководство в Министерство на околната среда и водите , които да преразгледат ограничаващите рестрикции в нормативната уредба на Закона за горите и настоящия План за ръководство на Природен парк „ Витоша “, като упорстват за среща.

" След като Столична община даде виза за възобновяване на лифта от тук нататък следва координиране с дирекцията на естествен парк Витоша, изпълнителната агениця по горите и Регионална инспекция за опазване на околната среда ", сподели пред БНР Ян Калчев изпълняващ длъжността изпълнителен шеф на " Витоша ски ":

" След позитивни мнения ще предложим работен план и Оценка на въздействието върху околната среда . До една година ще можем да инсталираме първата права от Драгалевския въжен превоз до " Бай Кръстьо ". Тази линия се състои от две елементи с обща дължина от над 3000 метра. Но ще ни трябват 200 кв.метра, с цел да създадем хранилище , с цел да се движат столчетата по-бързо. За да има и къде те да бъдат прибирани. 



Лифтът ще е още веднъж открит , като можеше да имаме и кабинки за зимата и столчета за лятото, само че за всичко това ни би трябвало пространство ", сподели още Калчев, който не посочи нужните средства за лифта , само че удостовери, че ще се вземе заем.

" Това е една добра първа стъпка от позиция на Планът за ръководство на естествен парк " Витоша " няма никакви проблеми. В него е посочено, че е целесъобразно оборудванията да бъдат сменени ", разяснява тематиката в " Хоризонт до обде " Симеон Рангелов, Асоциация на естествените паркове в България.

" В Планът за ръководство се резервира салдото да се опазва и природата. Надявам се всичко да бъде в тази посока ", сподели още Рангелов.

" Отношенията сред Столична община и " Витоша ски " постоянно са били положителни, само че тук има едно доста по-съществвен проблем .

А това е, че основният проектант на София Здравко Здравков е издал виза за реорганизация на това оборудване . А ние приказваме за напълно ново оборудване . Тоест тази виза няма да свърщи работа и би трябвало да се издаде виза за напълно ново оборудване, което няма да употребява и една бурмичка от остарялото " , уточни в " Хоризонт до обед " и Любомир Костадинов, правист, скиор , деен природо- и правозащитник.

" Аз съм на 99 на 100 сигурен, че " Витоша ски " нямат вещни права да строят в планината, тъй като това е обществена държавна благосъстоятелност .

И тук е огромният проблем,че  " Витоша ски " не са концесионер на Витоша и нямат уредени права да развиват тези уреди . Затова и те желаят хранилище за уреди, само че те би трябвало да имат разрешителни, с цел да строят там. Те са приватизирали тези уреди и единствено това имат, само че нямат права към околната територия, не могат да трансформират трасета ", съобщи изрично пред БНР Костадинов.

Още по тематиката в звуковите файлове.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР