Подкрепяме България за еврозоната, но трябва да изпълните определени критерии,

...
Подкрепяме България за еврозоната, но трябва да изпълните определени критерии,
Коментари Харесай

Заместник-председател на ЕК обяви кога България ще приеме еврото

Подкрепяме България за еврозоната, само че би трябвало да извършите избрани критерии, това е позицията на  Валдис Домбровскис, зам.- ръководител на Европейската комисия по тематиката за приемането на страната ни в еврозоната.
1 януари 2025 година е допустима дата за присъединението на България към еврозоната. Това съобщи в студиото на NOVA заместник-председателят на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещаване в България.
 
Особено значение има покриването на критериите от Маастрихт, в това число тези за непоклатимост, излиза наяве от думите му. Тези критерии са покрити, само че обстановката с инфлацията е належащо да мине през  оценката на специалистите на Европейска комисия.
 
" Що се отнася до инфлацията, бих споделил, че това предстои на оценка на специалистите от Европейска комисия. Тази оценката демонстрира, че критерият за инфлацията няма да може да бъде затрупан, по тази причина би трябвало да отложите ”, съобщи Домбровскис.
 
Домбровскис разяснява и възможната дата 1 юли 2024 година, избрана за влизането на България в еврозоната, като сподели, че  датата ще е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт.

" И когато са спазени всички условия, в това число уговорките в интервала след Европейския валутен механизъм. Не бих показал съответна дата ", посочи Домбровскис.

Той акцентира, че присъединението към еврото носи съществени изгоди, повече финансова непоклатимост, по-ниски лихви, недействителност за предприятията. Това са все изгоди, които способстват за икономическото развиване на страната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР