Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които

...
Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които
Коментари Харесай

Обща позиция на електроразпределителните дружества в България и държавния Електроенергиен системен оператор

Подкрепата на семействата и уязвимите обществени групи на обществото, които са наранени от ценовите нива на енергийните услуги, е редно да се извършва със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и обществената политика.

Необходимо е да подчертаем, че плановете на КЕВР за смяна на цените на електрическата енергия, считано от 1.01.2022 година, няма да доведат до увеличение на приходите на мрежовите оператори, защото в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните сдружения в България и Електроенергийният систематичен оператор заплащат на производителите на електрическа енергия.

Не на последно място би трябвало още веднъж да сигнализираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна рецесия от месец септември насам, подбудена от растежа на цените на електрическата енергия на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електрическата енергия за софтуерните си разноски. Реална е заплахата от неспособност за извършване на заплащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от несъблюдение са капиталовите и ремонтни стратегии на мрежовите оператори.

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттова и цялата стопанска система на България.

Като купувачи на сила от борсата за покриване на софтуерните си разноски, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха отплата от 110 лв. за мегаватчас. Това компрометира мярката, трансформирайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните правила за равнопоставеност.

Разчитаме, че в идващите дни, посредством взаимни старания и градивен разговор, ще намерим решение за справяне с рецесията в бранша, недопускане на спиране на снабдяването и ефикасна отбрана на енергийно уязвимите консуматори.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР