Подкрепа и партньорство в работата по реализиране на стратегията за

...
Подкрепа и партньорство в работата по реализиране на стратегията за
Коментари Харесай

АИКБ подкрепя работата по стратегията за дигитализация на София

Подкрепа и партньорство в работата по осъществяване на тактиката за цифрова промяна на София обявиха на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова от Асоциацията на индустриалния капитал в България, състояла се през днешния ден в Столичната община, оповестиха от АИКБ.

Дигитализацията е в основата на възстановяване на услугите и качеството на живот. Тя е стратегически инструмент за стопанската система на града и дава опция за развиване на повече услуги, както за жителите, по този начин и за бизнеса, съобщи Фандъкова.

На срещата са участвали зам.-кметът Дончо Барбалов, ръководителят на надзорния съвет на общинската организация за вложения и общински консултант Николай Стойнев и зам.-кметът по цифровизация, нововъведения и икономическо развиване Владимир Данаилов.

Кметът Фандъкова е декларирала, че както е поела ангажимент, в Столичната община е основан сектор цифровизация, нововъведения и икономическо развиване. Новият сектор по цифровизация работи по няколко значими задания: да подсигурява повсеместен метод, а не работа " на парче " и несъгласувани независими решения, да трансформира града в платформа за нововъведения, да понижи административната тежест и трансформира София в пазар на цифрови артикули и услуги, сподели Данаилов.



По думите му Стратегията за цифровизация не е образец, който постановяваме на София, тя е направена вследствие на изследване на обществеността и бизнеса в столицата, с над 100 специалисти, организации и ИТ компании в София. Първо сме дефинирали къде сме като цифрова зрялост и по-късно сме сложили задачите ни в цифровата сфера, уточни зам.-кметът. Софийската тактиката за цифрова промяна на града е по план Digital Cities Challenge на Европейската комисия. -->

След приемането на тактиката от Столичния общински съвет ще се премине към съответна стратегия, а бизнесът може да взе участие в работни групи с съответни оферти.
От АИКБ са изразили подготвеност да се включат в новата стратегия на кмета Фандъкова за залесяване на междублокови пространства в кварталите.



Досега общината дружно с жители, неправителствения бранш и бизнеса интензивно работи по плана " Новата гора на София ", по който са засадени 88 000 фиданки, а дружно с учебни заведения и детски градини - " Моето зелено учебно заведение и Моята зелена детска градина ".

" Столична община не е елементарна община, тук е съсредоточена огромна част от стопанската система на България, освен това във високотехнологичните браншове . И все пак София би трябвало да се оправи с няколко съществени провокации в къс интервал като подобряването и повишението на електронните услуги, демографските проблеми и дефицита на работна ръка. Може да разчитате на експертизата на АИКБ, като декларирам цялостната ни подготвеност да участваме както при създаването с оферти и в взаимни работни групи, по този начин и при реализацията на значими за Общината и бизнеса планове ", е декларирал ръководителят на АИКБ Васил Велев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР