Подходът със сравнение на цените на отделни продукти в различни

...
Подходът със сравнение на цените на отделни продукти в различни
Коментари Харесай

Активни потребители: Трябва да се търсят картелни отношения между търговците

Подходът със съпоставяне на цените на обособени артикули в разнообразни европейски страни и България не е доста многообещаващ, тъй като в другите страни има разнообразни налози. Данък добавена стойност у нас е 20% като се изключи хляба, а в доста страни е 9, 8, 4, дори някъде и 0%.

Това сподели за Euronews Bulgaria ръководителят на „ Активни консуматори “ Богомил Николов.

Не би трябвало да съпоставяме съответните цени, а по-скоро покупателната ни дарба. Тогава към този момент числата никак няма да ни харесат. Но пък ще ни даде да преценим какво е нашето развиване през годините. Представете си, че има инфлация, само че и приходите нарастват редом, няма да е огромна покруса или противоположното.

 
Трябва да търсим има ли някакъв тип съглашателство или картелни връзки сред търговците, които групово да извиват ръцете на производителите или има звена по веригата на доставката с господстващо състояние.
Както Комисия за защита на конкуренцията сподели преди време – казусът с горивата не бил по бензиностанциите, а в търговците на едро. Мисля, че главната задача на държавното управление е да достави Комисия за защита на конкуренцията с обстоятелства и доказателства. Разговорът за надценките е по-скоро контрапродуктивен. Това ще е някакво моментно решение, което в дълготраен проект ще направи повече бели.

Проверките са добре пристигнали за потребителите, тъй като почистват пазара от нелоялни практики, само че сигурно няма да решат казуса с инфлацията. Има дефицит в производството, който поражда повишаване на цените, също напечатаните пари през пандемията, а ние сърбаме следствията на това, че пазарът ни е задоволително конкурентен, колкото други.

 
Наскоро чух за производители, които в договорите им с веригите имат клаузи, че им се не разрешава да продават на други цени на съперниците. Това е класическо нарушаване на разпоредбите на конкуренцията. Но не е наша работа да даваме тези данни на Комисия за защита на конкуренцията, ощетените би трябвало да го вършат, а не да чакат неволята.
Проблемът с краставиците е индикативен – стопаните не засадиха краставици поради високите цени на газа, защото не бяха подкрепени от страната. Помощите отидоха за „ Лукойл “, мобилните оператори и кой ли още не. И в този момент упрекваме търговците за скъпите краставици, а просто краставици няма. След прекъсването на вноса от Турция чакам покачване на цените на доматите, тъй като просто няма от кое място да ги вземете.

Фиксираните надценки ще доведат до още по-голямо понижаване на дребните магазинчета. Големите вериги могат да устоят дълго време с дребни надценки, само че дребните магазинчета какъв брой ще устоят? Да не стане по този начин, че да реализираме противоположен резултат.

Глобите за нелоялни практики би трябвало да се обвържат с оборота, с цел да нямаме една и съща глоба за гаражче и мобилен оператор.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР