Подходът на настоящия екип на Министерството на енергетиката е да

...
Подходът на настоящия екип на Министерството на енергетиката е да
Коментари Харесай

Ненов: Проект предвижда изграждане на инсталация за улавяне на въглеродни емисии

„ Подходът на сегашния екип на Министерството на енергетиката е да работим намерено с всички заинтригувани страни. Разчитаме на експертизата на всички експерти и сме уверени, че по този път се раждат правилните решения. “

Това сподели заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов , който взе участие във форума „ Net zero economy “ , проведен от в. „ Капитал “. Той предложения представителите на бизнеса да споделят своя опит и да предложат вероятни решения на най-важните провокации пред тях.

Законодателната рамка за декарбонизация има потребност от развиване и рационализиране, считат Константин Божилов, управител на плана ANRAV в Heidelberg Materials /Девня цимент/ и Тодор Николов, шеф „ Проекти за енергийна промяна “ в „ Солвей груп “. Те показаха като провокации в тяхната работа нуждата да бъдат съкратени и улеснени процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда , както и да бъдат контролирани опциите за превоз на въглеродни излъчвания.

Проектът ANRAV планува създаване на апаратура за хващане на въглеродни излъчвания в Heidelberg Materials, тяхното превозване и предпазване в съществуващото газово находище „ Галата “ . Липсата на законодателни регулации за превоза и съхранението съответно на СО2 обаче е съществено предизвикателство .

„ Държавата следва да отстранява пречките пред бизнеса и да основава подобаваща регулаторна среда за неговото стабилно развиване “, разяснява зам.-министър Ненов и разясни, че в съответния случай търсенето на най-подходящите решения дружно с всички сътрудници към този момент е стартирало.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР