Подготвят се промени в Закона за движение по пътищата. От

...
Подготвят се промени в Закона за движение по пътищата. От
Коментари Харесай

МС предлага максималната скорост по магистралите да се намали на 130 км/ч, а книжка да се дава на 17 г.

Подготвят се промени в Закона за придвижване по пътищата. От Министерския съвет са предложили понижаване на оптималната скорост по автомагистралите на 130 км/ч, а шофьорската бумаги да се дава на 17 години.

Има и оферти, постъпили от групата на “Продължаваме Промяната- Демократична България ”. Сред тях са шофьорската брошура да се лишава при насъбрани невръчени електронни фишове. Полицията да може да стопира водачите с повече от 5 фиша или наказателни постановления и да ги връчва. В плана влиза и концепцията техническият обзор да стартира, единствено в случай че се платени всички санкции на водача.

Никола Ганев чака час и половина, с цел да записва своя автомобил. „ Нормално е съгласно мен, когато си регистрираш колата, да чакаш. Няма по какъв начин. Видях, че има 200 души. Не може да стане всичко незабавно ”, счита той.

Ако плануваните промени в закона бъдат признати, регистрацията ще е по интернет, а опашките пред КАТ ще останат в историята. „ Това е доста добра концепция, дори неотдавна продадох кола на швед, който ми сподели, че регистрациите се реализират онлайн. Става доста по-бързо ”, уточни Никола.

Има концепция и още от услугите да се случват през телефона. „ Уведомяване за изтичащи документи, за гражданска, за изтичаща брошура. Също по този начин опция за обжалване на електронни фишове по сегашния адрес на нарушителя ”, съобщи Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ.

Предно стъкло без стикери също влиза в проектите на законодателя. Гражданската и техническия обзор ще се ревизират през указател. „ Добра концепция – да не може да мине автомобилът на ГТП, изключително в случай че притежателят дължи санкции ”, акцентира Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при пътнотранспортни катастрофи.

В старите оферти от Министерския съвет влиза и понижаване на скоростта по автомагистралите. „ Това понижаване на скоростите понижава напрежението, понижава броя на изпреварванията. Което ще даде отражение ”, безапелационен е Алекси Кесяков, някогашен шеф на КАТ.

За да се случи това, ще трябват промени освен на хартия. „ Най-малко ще трябват нови планове за организация на придвижването по автомагистралите. И надлежно нови пътни знаци. Колко ще коства на данъкоплатците – това е огромният въпрос ”, уточни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според част от специалистите е нужен главен ремонт на закона за придвижване по пътищата, а освен козметични промени./Tribune.bg

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР