Подготвяният в продължение на година Национален план за борба с

...
Подготвяният в продължение на година Национален план за борба с
Коментари Харесай

Засега има само рамка за борба с рака, предстои да се разписват действия и финансиране

Подготвяният в продължение на година Национален проект за битка с рака е единствено стратегическа рамка, по която занапред би трябвало да се разпише екшън-план с съответни стратегии и ограничения, които да се остойностят и да бъде подсигурено финансиране за тях. Това стана ясно при формалното показване на проекта в петък в Министерския съвет с присъединяване на екипа на Министерството на здравеопазването, медицински, съсловни и пациентски организации. От Министерството на здравеопазването не се ангажираха с съответни периоди, в които това ще се случи и в които ще стартират да се извършват съответни ограничения като скринингови стратегии, метаморфоза на здравната помощ и други действия, заложени в проекта (повече за проекта четете ). Не е ясно и какъв ангажимент ще поеме страната във връзка с финансирането на стратегиите и в каква степен ще се разчита на европейски средства.

Сред водещите проблеми у нас, на които би трябвало да се търси решение, са неналичието на профилактика и скрининг, късно разкриване на болесттите, висока смъртност, проблеми в организацията на здравната помощ, липса на сложно лекуване, палиативни грижи, психическа поддръжка и други

" Броят на пациентите с рак в Европа нараства с всяка минала година. През 2020 година това са 2.7 млн. души в Европейския съюз, като над 36 000 от тях са българи. Същевременно 1.3 млн. души, близо 20 000 от които в България, са изгубили борбата с рака . Ако не се подхващат решителни дейности се чака до 2035 година смъртните случаи да набъбнат с 24%. Това е сериозен %, който със залагането на сегашната рамка и съответни дейности можем за понижим доста ", уточни министър Сербезова. Тя съобщи, че е небходимо за рака да стартира да се приказва освен в медицинските и научните среди, само че и измежду необятната общност.

Зам.-председателят на парламентарната здравна комисия доктор Александър Симидчиев (ДБ) уточни, че в Европа смъртността от онкологични болести 46-47%, а в България е 56% и добави. Специалистът по здравна онкология проф. Галина Куртева разяснява, че повода за това е късното диагностициране на всички болести. " От 40 години работя онкология и пациенти в първи етап виждам случайно ", уточни тя.

Председателят на Българското онкологично здравно сдружение (БОНД) проф. Асен Дудов, под чиято закрила беше направен проекта, показа главните цели в него: Превенция, която включва понижаване на тютюнопушеното и използването на алкохол и промоция на здравословния метод на живот и осъществяване на стратегии за ваксинация; Ранното разкриване на раковите болести посредством скринингови стратегии за ранна диагностика на рака на гърдата, рака на маточната шийка, рака на дебелото черво, рака на простата и рака на белия дроб ; Диагностика и лечение; Подобряване качеството на живот, което включва вложения в психическа и обществена помощ и палиативни грижи , във връзка с които страната и обществото дължат доста на онкоболните пациенти.

Дудов заяви, че годишно лекуването на рак в Европа коства 97 милиарда евро . " Това е една от големите аргументи да се намерения дали този грамаден запас се употребява по най-хубавия метод и една от аргументите Министерство на здравеопазването да се ангажира със основаването на проект, който оптимално да обхване тези запаси ", съобщи той.

Д-р Симидчиев, добави, че до момента в който онкологичните болести и разноските за тях нарастват бързо, стопанската система пораства едвам с 2% и методът да се противодейства е като се мисли за профилактики и ранно лекуване. По думите основни фактори, на които би трябвало да се обърне внимание във връзка с онкологичните болести са чистотата на въздуха, храненето и физическата интензивност.

Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) уточни, че неотдавна Чехия също е обявила своя антираков проект, който е подобен с българския, само че с една съществена разлика: че са планувани 730 млн. евро държавен ангажимент за осъществяване на политиките в него .

Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация (НПО) уточни, че проектът би трябвало непрекъснато да се актуализира по отношение на новостите в медицината и очерта нуждата от добър координационен механизъм , тъй че осъществяването на проекта да не зависи от идващия министър и парламент.
За надпартиен консенсус и дейности по проекта приканиха и други участници при представянето на проекта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР