Подготвяне на здравната система за евентуална нова по-тежка COVID вълна,

...
Подготвяне на здравната система за евентуална нова по-тежка COVID вълна,
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи приоритетите и екипа на МЗ

Подготвяне на здравната система за възможна нова по-тежка Коронавирус вълна, в това число застраховане на лечебните заведения с задоволително интензивни болнични кревати и лекарствени артикули за COVID-19, изработването на механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, възстановяване профилактиката и предварителната защита в региона на детското опазване на здравето и пилотно въвеждане на телемедицината в учебните заведения и детските градини - тези цели изведе министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на конференция в здравното министерство.

„ Една от главните и най-важни цели, които си поставихме като длъжностен кабинет и с реализацията на която започнахме от първия ден, е подготовката на здравната система за по-тежки Коронавирус талази, като в това време мощно се надяваме, че до такива няма да се стигне. Вече сме обезпечили задоволителен брой интензивни кревати, безвъзмездни антигенни проби, мобилни екипи за имунизация и гратис тестване на искащите работят в 17 области на страната, а до 3-4 дни и във всички останали.

От края на предходната седмица в столицата са обособени общо 4 изнесени бази на ЦСМП София, с което оптимално съкратяваме времето от приемането на сигнала до оказването на здравна помощ ", беше безапелационен министърът. Той изясни, че сега се водят диалози с Министерството на финансите за финансов запас, с който да бъдат закупени спомагателни количества бързи проби, с цел да се отговори на вероятно завишаване на потребностите.

Ще бъде обновено заплащането за сложена ваксина, без значение дали имунизацията е осъществена от общопрактикуващ доктор, във краткотраен имунизационен пункт в лечебно заведение за болнична помощ или в районна здравна ревизия. Предвидено е заплащането за имунизация да се случи със задна дата, а нормативно това ще бъде контролирано с анекс към Националния рамков контракт за медицински действия 2020 - 2022 година, чието сключване следва.

Същевременно обнародването на Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК ще разреши на общопрактикуващите лекари да издават посоки и за проучвания с бързи антигенни проби за COVID-19, заяви зам.-здравният министър и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доктор Александър Златанов.

„ Ключов приоритет на Министерство на здравеопазването ще бъде и основаване на механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд. В тази връзка на работна група, чиято активност ще започва при започване на идната седмица, е предоставено правенето на съответните разбори, а оттова и на план на разпоредба за остойностяването на труда на лекарите и сестрите ", заяви здравният министър. Макар че са нужни законодателни промени за трайното решение на въпроса с възнагражденията на лекарите и експертите по здравни грижи, отсрочване не би трябвало и не може да има, още повече, че следва и подписването на националните рамкови контракти и за идващите две години, изясни доктор Меджидиев.

По отношение подобряването на предварителната защита и профилактиката в региона на детското опазване на здравето, министър Меджидиев уточни, че не е належащо обезпечаването на умишлен финансов запас, а основаване на по-добра организация и съдействие сред заинтригуваните страни. Пример той даде с триумфа на програмата „ Детско здраве ", чийто основател преди повече от 10 години е.

Здравното министерство, взаимно с Министерството на образованието и науката, ще работи и по пилотното въвеждане на телемедицина в няколко учебни заведения и детски градини в страната. Целта е децата да имат достъп до качествени и навременни профилактика, диагностика и лекуване, което с опциите на телемедицината е постижимо в обозрим времеви небосвод.

„ Тези дребни, само че постижими цели, сме си сложили с сегашния екип на здравното министерство. Резултатът от работата по всички цели, които показах, доста бързо ще стане осезателен както за жителите, по този начин и за съсловието. Продължава и работата ни по стратегическите документи, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. Амбицията ни е до края на сегашния мандат да завършваме нужните документи ", разяснява доктор Меджидиев.

В рамките на конференцията здравният министър показа и зам.-министрите, които е избрал - доктор Александър Златанов, доктор Тома Томов и доктор Лидия Чорбанова, наблягайки, че решението му стъпва на професионалния опит и експертизата на заместниците. Съветник на министъра ще бъде доцент Любомир Бакаливанов, а шеф на кабинета - доцент Момчил Мавров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР