Подготвя се внос на овчари от чужбина. Липсата на работна

...
Подготвя се внос на овчари от чужбина. Липсата на работна
Коментари Харесай

Фермерите дават заплата от 600-700 лева на гледач

Подготвя се импорт на овчари от чужбина. Липсата на работна ръка е един от главните проблеми при овцевъдството у нас. Това разгласи в сряда във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и ръководител на Националната асоциация за отглеждане на млечни овце в България.

От НОКА, в която членуват към 2000 фермери, чакат позволение от Министерството на труда и обществената политика за импорт на гледачи. Все още няма отговор от ведомството.

„ Ние предлагаме освен българи от Молдова и Украйна да идват да работят у нас, а и от някогашните руски републики. Не по-малко от 1000 души ни трябват за овцефермите ”, съобщи Караколев.
Той осведоми, че заплатата на гледач в бранша е към 600- 700 лв., а за семейство – към 1300- 1400 лв..

„Винаги се дават и бонуси към месечното трудово заплащане като да вземем за пример 10 стотинки на литър издоено мляко, награда за отгледани агнета и други Въпреки положителната сума, липсват искащи да се трудят тъкмо в тази сфера, поради трудоемкостта“, разяснява Симеон Караколев.

Той посочи, че 20 % от овчето месо по нашите магазини е импорт от Австралия и Нова Зеландия и се продава на същите цени като на родното произвеждане.

„Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо-местно, румънско и австралийско. Местното се продава на цена от 8 $, а вносното против 4,5 $. Но Австралия е огромен производител, тъй като месечно от там се изнасят по към 3 милиона агнета, а се отглеждат над 90 милиона овце. В България се отглеждат едвам към 1 милион овце, а в Румъния- близо 10 милиона животни“, осведоми Караколев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР