Подготвя се национален ваксинационен план. Това заяви премиерът Бойко Борисов

...
Подготвя се национален ваксинационен план. Това заяви премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Подготвя се национален ваксинационен план

Подготвя се народен имунизационен проект. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на работно заседание на Министерския съвет. Беше очебийно, че имунизациите са доброволни и безвъзмездни за българските жители, както и че се обмисля пускане с рисковите групи и работещите на първа линия.

От съвещанието стана ясно още, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост, а през миналата седмица над 12 хиляди души са излекувани от COVID-19. Министър-председателят беше безапелационен, че лечебните заведения са обезпечени с нужните лекарства и защитни дрехи.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов добави, че полагащите се 1000 лева на всички медицински експерти на първа линия през днешния ден ще бъдат подредени и ще бъдат по сметките им. В това число влизат и медиците от Поморие, които се оплакаха от ниските си хонорари за октомври, макар че работят в Коронавирус поделение.

„ Не желая да слушам, че има проблеми със заплащането на медицинските служащи на първа линия, с медикаментите и защитните дрехи и с готовността за ваксини “, сподели още Борисов.

Здравният министър акцентира още, че след въвеждането на разширените противоепидемични ограничения, за предходната седмица – за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов сподели, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 хиляди и в тази група остават единствено две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и понижаване на натиска върху здравната система.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов подчертава върху нова мярка за поддръжка на бизнеса, която следва да бъде оповестена през актуалната седмица. „ Използваме новаторски метод – за първи път в процедурата ще включим и Национална агенция за приходите, тъй че да реализираме оптималната скорост и отговор на упованията на бизнеса “, уточни Борисов. Той разясни, че поддръжката ще бъде като % от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са наранени от противоепидемичните ограничения.

„ Очакваме процедурата да бъде бърза, в границите на седмица да се подават документи и в сходен период да отговорим със средства от Национална агенция за приходите, които в следствие да бъдат възобновени от ОПИК “, посочи министърът на стопанската система. Вицепремиерът Дончев акцентира, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничаващите ограничения. Процесът на заявяване на предпочитание за поддръжка ще е напълно по електронен път посредством специфичен модул през системата ИСУН, което ще улесни оптимално процедурата.

По време на работното заседание министърът на труда и обществената политика Деница Сачева рапортува, че мярката „ Запази ме “ започва от през днешния ден, като всички останали ограничения на държавното управление в поддръжка на бизнеса и жителите също остават да работят. „ Работодателите могат да комбинират новата мярка дружно с останалите помощи – „ 60 на 40 “ или „ 80 на 20 “, в случай че са от бранш хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и превоз “ уточни Сачева.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова означи, че по информация на сектора българският туризъм стои устойчиво. Работещите в бранша са осведомени, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични ограничения ще дадат резултат единствено и само, в случай че всички сме дисциплинирани и съблюдаваме наредбите на здравните управляващи. „ Ще сме безкомпромисни във връзка с нарушаванията. Целта ни е в следствие да се реализиран равнища, които да разрешат ограниченията да бъдат смекчени “, добави Николова.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски рапортува, че от 13 март т. година до вчерашна дата по отношение на реализирането на контрола за осъществяването на заповедите на министъра на опазването на здравето, формираните досъдебни производства са 3180.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР