Подготвени, дипломатични и с конкретна визия за развитието на отношенията

...
Подготвени, дипломатични и с конкретна визия за развитието на отношенията
Коментари Харесай

Още 10 дни търсят търговски аташета в 21 държави

Подготвени, дипломатични и с съответна визия за развиването на връзките ни със страната, в която отиват – това са новите търговски аташета, които търси Министерството на стопанската система и промишлеността до 17 ноември.

Тогава изтича срокът за кандидатстване за позицията в 23 града в 21 страни. Публичните състезания бяха оповестени на 16 октомври с първична последна дата 3 ноември, само че след това тя бе отсрочена до 17 ноември заради засилен интерес. От министерството обясниха, че са решили да дават късмет на повече готови претенденти да вземат участие в конкуренцията.

“Ще дадем опция на по-широк кръг заинтригувани експерти да приготвят и подадат документите си ”, изясни зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов.

“Това ще ни помогне да изберем новите търговски аташета от по-голям брой готови, отговарящи на изискванията и стимулирани претенденти ”, добави той.

Това е значимо, защото комерсиалните представители на България по света са измежду основните фигури в провеждането на външноикономическата политика на страната ни.

Според Закона за дипломатическата работа комерсиалните представители са дълготрайно командировани от МИИ чиновници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в чужбина. Те са медиатори сред българския бизнес и този на страните, където работят. На техните рамене значително лежи отговорността за привличането на вложения към България и за подобряването на опциите за достъп на български компании до непознати пазари зад граница.

При сегашните състезания от министерството ще заложат на нов метод при подбора им.

“Правилата са актуализирани, те са подсилени, усъвършенствани и обновени с желанието все по-подготвени хора да бъдат изпращани на тези значими позиции ”, разяснява Павлов.

Новите детайли в метода на асортимент са ориентирани към това процесът да стане допустимо най-прозрачен и определените претенденти да са с допустимо най-хубавите качества. Целта е по време на избора да се откри доколко кандидатите познават пазара, за който аплайват, и каква е визията им за него за идващите 4 години.

За първи път у претендентите ще се търсят качества като умеене за водене на договаряния, за обмисляне на активността, за качествено анализиране и култивиране на информация. Ще се правят оценка и стратегическият метод при обмисляне на дейностите, отзивчивите умения, ще се разчита и на професионални референции от работодатели и сътрудници.

Специален акцент се слага и на езиковите компетентности.

За последващи търговски аташета ще бъдат определени хора, които владеят минимум два езика – на страната, за която аплайват, и британски, който е наложителен за всички.

Един от новите детайли в процеса по лъчение на чиновници в търговско-икономическите служби по света е и подготовката. За първи път Министерството на стопанската система и промишлеността работи с Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, с цел да обезпечат на заминаващите търговски представители профилиран курс, който да ги приготви още по-добре за значимите задания пред тях.

Друг акцент от обновените правила на МИИ е фокусът върху приемствеността. Предвижда се комерсиалният представител, който напуща поста, да остане на работното си място още месец с наследника си.

“Така ще се подсигурява последователност и качеството и инерцията на работа в службите ни по търговско-икономически въпроси няма да се губят ”, твърди зам.-министърът.

Това ще важи за случаите, при които има приключване на мандата и чиновниците зад граница би трябвало да се подменят. Но при оповестяването на сегашната серия състезания те ще са малко, тъй като на множеството места по една или друга причина България дълго време не е имала търговски представители. Такъв е казусът със Съединени американски щати, където към този момент би трябвало да имаме търговски аташета в три града.

“От неналичието на тази фигура страдат търговско-икономическите връзки и изпращането на човек там би им дало нов подтик ”, счита Павлов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР