Подготовката, ръководена от Министерството на икономиката, показва повишената готовност за

...
Подготовката, ръководена от Министерството на икономиката, показва повишената готовност за
Коментари Харесай

Германия подготвя кризисен план за рязко прекратяване на руския газ

Подготовката, ръководена от Министерството на стопанската система, демонстрира нарасналата подготвеност за доставките на газ, които зареждат най-голямата стопанска система в Европа и са сериозни за производството на стомана, пластмаса и коли.

Руският газ съставлява 55% от вноса на Германия за предходната година. Берлин е подложен на мощен напън да скапе бизнес връзките си с Москва, които съгласно критиците оказват помощ за винансирането на съветската война в Украйна.

Германия съобщи, че желае да се откаже от съветските доставки, само че чака да разчита на съветски газ доникъде на 2024 година Остава неразбираемо дали ще се случи внезапно прекъсване. Официалните представители показват пред " Ройтерс ", че Германия желае да предотврати ескалация, като да вземем за пример поддържа европейското газово ембарго, откакто към този момент поддържа глобите против Москва за въглища и нефт. Берлин обаче се притеснява, че Русия може да прекъсне притока на газ едностранно. Затова и страната желае да е подготвена, в случай че това се случи.

Правителството ще поддържа отпущането на спомагателни заеми и гаранции за поддръжка на енергийните компании, като им помогне да се оправят с растящите цени, и би могло да вземе под крилото си сериозни компании, като рафинерии, да вземем за пример, обясниха тримата чиновници пред организацията.

Сега се разисква по какъв начин може да употребява мярката на процедура.

Национализацията на енергийните компании съгласно един от източниците на " Ройтерс " е вид, който се обмисля, само че ще би трябвало да се реши деликатно и да бъде целесъобразно за обезпечаване на енергийни доставки, а не с цел да бъде осъдена Русия. Запознати с тематиката показаха още, че Германия може да вземе дялове в няколко компании. Това към този момент се е случвало - през 2018 година държавната банка за развиване KfW купи 20% от оператора на енергийна мрежа 50Hertz, с цел да отблъсне оферта от китайската държавна мрежа.

Окончателният държавен пакет за изключителни обстановки към момента не е финализиран.

Обсъжда се още по какъв начин държавната банка може да облекчи натиска върху " сериозните компании " с спомагателни заеми и незабавни кредитни линии, които биха могли да употребяват, в случай че цените на силата скочат.

Германия също изследва по какъв начин би дала газ при незабавни случаи. Обмисля се дали да се даде приоритет на промишлеността пред семействата, което би било поврат в досегашната политика.

Дискусиите се развиват на фона на войната в Украйна и все по-напрегнатото опълчване сред Москва и Брюксел, който поддържа строги наказания за уединяване на Русия. Руският президент Владимир Путин не загатна какъв брой дълго ще продължи нападението им против Украйна, което Кремъл назовава " специфична военна интервенция ".

Руският газов колос " Газпром " спря износа за Полша и България предишния месец, тъй като страните отхвърлиха да заплащат за синьо гориво в рубли - нещо, за което Москва упорства. Кремъл отхвърли обвиняванията на Европейската комисия, че употребява доставките на природен газ за изнудване. Същевременно от Русия декларират, че са благонадежден снабдител на газ.

Служителите споделиха, че Германия доближава границата на глобите, които може да наложи, без да отключи икономическа серпантина.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР