Подгорица/ София. В събота, 26 юни, в 1 часа и

...
Подгорица/ София. В събота, 26 юни, в 1 часа и
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетръсни явления в Северозападни Балкани

Подгорица/ София. В събота, 26 юни, в 1 часа и 18 минути (2:18 у нас) Северозападни Балкани бяха разтресени от земетресение с магнитуд 4.5. Оценката е на Европейския сеизмологичен център - в нея сполучливо вземат участие с регистрации и 13 български сеизмични станции. Събитието е отразено и от някои български медии. Това заяви за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

В уеб страницата на Европейския център са оповестени към 820 свидетелства на очевидци на земетресе-нието. Оттам експертът научава, че оптималната активност от близо VI степен по 12-степенната скáла разтърсването е достигнало в Херцег Нови и Деновичи. Малко по-слабо, само че въпреки всичко всеобщо чувство (интензивност от V степен), се отбелязва до 15 километра от епицентъра в Черна гора – в Игало-квартал на Херцег Нови на Адриатическото крайбрежие, Баошичи, Бийела, Рисан и Перазд, и съвсем същата мощ на влияние в Доня Ластва и Тиват. Сътресенията доближават IV степен до 30 км към епицентъра в Хърватска – Радовичи, Чарвет, Цавтат (сега там е летището на Дубровник), в Требинйе - Босна и Херцеговина, в това число до южните територии на Черна гора – Доброта, Никшич, Улцинь и Котор. Много слаби въздействия са маркирани в отдалечени селища на Босна и Херцеговина – Груде на 135 км север-северозападно от епицентъра, Кобиля Глава – квартал на Сараево, на 150 км северно и даже в Тирана на 170 км от епицентъра.

Вторичен трус с магнитуд 3.2 е регистриран в неделя след обяд в 15:41 време в епицентъра. Усетен е едва на дистанции до 80-115 км в Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина.

Мощните и дълго траяли албански трусове от годините 2019, 2020 станаха на 145-150 км юг-югоизточно от новата черногорска интензивност. Тогава, в следствие от основен трус с магнитуд 6.4, няколко следващи с магнитуд 5-5.5 и богата серия от усетени афтершокове (между 26 ноември и 1 декември 2019 броят регистрирани земетресения е към 1300) над 14000 здания получиха частични или цялостни повреди, погубени бяха 51 човешки живота, а броят на ранените бе към 3000.

Все още някои черногорци помнят и други пагубни трусове, случили се в Северозападни Балкани. На 26 и 27 октомври 1969 година трусове с магнитуди 6.0 и 6.4 и серия вторични земетресения са оставили без дом 60 хиляди поданици на прилежаща Босна и Херцеговина. Тази интензивност е в региона на Баня Лука в Република Сръбска. Като резултат от нея са документирани 20 човешки жертви и 400 ранени. Около 270 км в север-северозападна посока разделят огнището през 1969 от новата земетръсна интензивност.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР