Подгорица. Гражданите на Черна гора, които се противопоставят на интронизацията

...
Подгорица. Гражданите на Черна гора, които се противопоставят на интронизацията
Коментари Харесай

Радио “Свободна Европа”: Блокираха всички пътища към Цетине

Подгорица. Гражданите на Черна гора, които се опълчват на интронизацията на Черногорския и Приморски митрополит на Сръбската православна черква (СПЦ) Йоаникий в Цетинския манастир, са построили барикади на подстъпите към града и обявиха, че ще останат там, до момента в който събитието не бъде анулирано, т.е. до момента в който Сръбската православна черква не не се откаже от проектите си, осведоми балканската редакция на Радио „ Свободна Европа “ .

Противниците на интронизацията в събота денем са построили барикади от автомобилни гуми и контейнери на входовете на Цетине. На една от барикадите има камион. Протестиращите желаят да попречат на сръбския патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий да дойдат в Цетине, където е планувано церемонията да стартира в неделя в 8 часа сутринта (9 часа българско време).

Сръбският патриарх от своя страна дойде в събота в Подгорица, където организира вечерна литургия пред храма „ Възкресение Христово “. Патриарх Порфирий в „ Инстаграм “ отхвърли появилите се известия в някои медии, че интронизацията е отсрочена. „ Утре отиваме в Цетине, с цел да възкачаме свещеник Йоаникий, “ написа предстоятелят на СПЦ.

„ Бях сюрпризиран, че някои медии оповестиха довечера, че съм се отказал от интронизацията в манастира в Цетине. „ Това е очевидна неистина и дезинформация “, написа той в „ Инстаграм “

Протестиращите обявиха, че ще възпламенят автомобилни гуми на барикадите, в случай че полицията се опита да ги отстрани.

Черногорската полиция съобщи, че ситуацията със сигурността в Цетине е неподходящо и рисковано. Президентът на Черна гора Мило Джуканович към този момент е дошъл в Цетине. Той е основен уредник на националистическите митинги.

Противниците упорстват актът на интронизация да бъде осъществен във всеки различен град в Черна гора, само че не и в Цетине, което е културно -историческият център на Черна гора. Манастирът в Цетине е седалище на Черногорската и Приморска митрополия на СПЦ.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР