Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са

...
Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са
Коментари Харесай

МРРБ удължава срока за кандидатстване за втория етап от санирането по ПВУ

Подадени са 3068 заявки за саниране на блокове, утвърдени са 756. Ясно е, че финансирането по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) няма да стигне за всички. Това съобщи пред Нова телевизия районният министър Андрей Цеков. Той добави, че кандидатстващите за финансиране на ограничения за енергийна успеваемост блокове са конкуренция един на различен.

Цеков означи, че на всяка постройка се прави енергийно проучване от сертифицирани специалисти и въз основа на него се издава енергиен документ. Взима се поради потреблението на сила в постройката все още и какво би било то след саниране. Отчита се и отделянето на нездравословни излъчвания. Максималният брой точки, който може да получи един блок, е 140.

" Може би жителите не са били осведомени за равнищата на конкуренция и по тази причина са разочаровани " , разяснява той поради неодобрени за саниране здания и критериите за оценка. По думите на Цеков претендентите за кметове в разнообразни общини обилно са обещавали средства за саниране на блокове в границите на акцията си преди локалните избори през предходната година.

Той също прикани жителите да подават сигнали до Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) при подозрения за манипулиране на данни в документите на постройките, за чието саниране се кандидатства. " В този случай аз ще изпратя документите на контролния орган, както и на Европейската прокуратура. Ако има операция на данни, това значи документна машинация, ориентирана към непозволено асимилиране на европейски средства ", уточни Цеков. Той посочи, че все още в Министерство на регионалното развитие не е получен нито един сигнал за погрешни данни в документите на постройките.

Регионалният министър сподели още, че потребност от саниране имат към 3 000 жилищни здания в страната. По думите му още изначало е било ясно, че ресурсът от 1,129 милиарда лева по ПВУ няма да е задоволителен за угаждане на всички потребности. Подадените планови оферти са на стойност близо 4 милиарда лева Цеков сподели още, че ще бъде продължен срокът за кандидатстване по втория стадий от програмата за саниране, който изтича на 16 януари . Удължаването евентуално ще е до края на февруари 2024 година и ще бъде оповестено незабавно след приключването на първичния период. Финансирането за втория стадий е 282 млн. лв.. По инструкции на Европейската комисия 20% от цената на санирането на утвърдените здания ще се обезпечава посредством самофинансиране.
 Одобриха 756 жилищни блока за саниране по ПВУ
Одобриха 756 жилищни блока за саниране по ПВУ

Подписването на договорите с общините за даване на средствата ще започва през януари 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР