Под звуците на "Бийтълс" чисто новите британски поданици се готвят

...
Под звуците на "Бийтълс" чисто новите британски поданици се готвят
Коментари Харесай

Пред несигурността около Брекзита европейци избират британско поданство

Под звуците на "Бийтълс " чисто новите английски жители се готвят да положат клетва за честност към кралица Елизабет II и да се влеят в редиците на жителите от Европейския съюз, надяващи се по този начин да подсигуряват бъдещето си в Обединеното кралство след Брекзита (излизането на Британия от ЕС), разяснява Агенция Франс Прес.

В кметството в Излингтън (Северен Лондон) група хора, събрала се пред английското знаме "Юниън Джак " и портрет на кралицата, беседват за високо ценения в страната крикет - симптом за привързаността им към новата татковина. "Преди референдума от 23 юни 2016 година в никакъв случай не бях мислила да взема английско поданство ", изяснява 43-годишната испанка Алмудена Лара, служителка в благотворителна организация.

"Като европейска гражданка се усещах вкъщи тук. Сега обаче, при цялата тази неустановеност. Предвид това, че имам право на поданство, беше по-сигурно да го направя ", добавя дамата - майка на две деца, която живее във Англия от 19 години.

Тук имам своето място

Пред декември предходната година Лондон и Брюксел подписаха авансово съглашение, с цел да подсигуряват правата на към три милиона европейски жители, живеещи в Обединеното кралство, и един милион британци, емигрирали в Европейски Съюз.

Мнозина обаче не имат вяра на обещания и през 2017 година 38 528 жители на 27-те получиха английско поданство - при едвам 15 460 през 2016 година "Рано или късно евентуално щях да го направя ", споделя при приемането на новия си паспорт 33-годишната датчанка Юлие Кверндруп, учителка по музика. "Референдумът обаче форсира решението ми. Запитах се какво ще стане след пет, след 10 години ", добави тя.

Узаконяването на полученото английско поданство става на гала в районното кметство, на която претендентът поставя клетва за честност към кралицата и дава обещание да съблюдава законите и да почита демократичните полезности на страната.

Служителят по гражданското положение в Излингтън Дион Гонсалвеш е решил да добави малко атмосфера, като пуска шлагери на "Бийтълс ". Работата му се състои основно в това да следи натурализираните лица да произнесат вярно клетвата. Когато стига до обясняването на новите им права, той заговаря за множащите се апели за второ допитване за Брекзит, отбелязвайки, че в този момент те ще могат да вземат участие в напълно нов референдум.

Гонсалвеш, южноафриканец с родители португалци, управлява тези церемонии от 2005 година, въпреки самият той да е придобил поданство през 2013 година Какво е спечелил от това? "Възможността да носи чорапи със сандали! ", майтапи се той преди да добави по-сериозно: Това значи, че тук имам своето място.

Усещане за неотложност

Повечето молби идват от Индийския субконтинент и Тропическа Африка. Някои жители на тези страни, само че и от Европейски Съюз, са пристигнали във Англия, бягайки от родината си.

"Аз съм гей и израснах в страна, където не се усещах в сигурност ", акцентира 36-годишният кипърски актьор Георгиос. "Днес се усещам в сигурност. Въпросът не е просто да съм британец, а да имам дом, където ме одобряват ", споделя той.

По предписание, с цел да получат английски паспорт, претендентите би трябвало да са живели в Обединеното кралство най-малко пет години. Самата процедура може да се окаже продължителна и скъпа над 1300 паунда, което прави към 1500 евро.

Кандидатите би трябвало да положат също изпит под формата на тест по английска просвета, което включва история, политика, спортове и даже английска кухня.

Андрей Мизарка, 26-годишен румънски компютърен инженер, преди малко е получил поданството си на гала в Илинг, Западен Лондон. Той обаче не чака особени промени от това, като се изключат облекченията за пътешестване.

Младият мъж, живеещ във Англия към този момент повече от седем години, споделя, че след референдума за Брекзита и бил налегнат от възприятие за неотложност ". "Сега към този момент се усещам като част от английското общество. Въпреки че по този начин и не разбрах разпоредбите на крикета ", отбелязва той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР