Под сянката на Covid-19, британското министерство на отбраната, въоръжените сили

...
Под сянката на Covid-19, британското министерство на отбраната, въоръжените сили
Коментари Харесай

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Под сянката на Covid-19, английското министерство на защитата, въоръжените сили и цялата външна политика стигнаха безшумно до спешна точка. През последните години стана ясно, че войната е просто прекомерно скъпа, с цел да бъде оставена на английските генерали. Британската войска е изцяло неподготвена за заканите, пред които сме изправени, написа " КейпЕкс ".

Министерството на защитата е разорено, натоварено с непостижим проект за съоръжение. Разликата сред плануваните разноски и наличните средства през идващото десетилетие е от 5 до 20 милиарда паунда.

Междувременно армията се сви до размера на навалица на един от по-големите футболни игрища в страната. Тя е осакатена от наследството на войните в Ирак и Афганистан. Докато Русия и Китай харчеха, постоянно интелигентно, модернизирайки своите сили, Англия остана с остаряло съоръжение, предопределено за вида войни, които към този момент не желае да води. Съкращенията са премахнали огромна част от способността за бързо разрастване даже.

Кралският флот е раздължен и съкрушен със самолетоносачи, които не може независимо да поддържа и пази. Благодарение на рецесията с неналичието на новоназначени военни, тя не може изцяло да се оправи с дребното останали фрегати и разрушители, с които разполага, с цел да извършва своите непрекъснати задания.

Кралските военновъздушни сили са минимум потърпевши от трите рода войски, стига война с висок интензитет да не разкрие неналичието на сериозна маса и дефицит на основни ракети.

В основата на казуса стои тревожната действителност, че никой не е напълно сигурен какво тъкмо прави Англия на международната сцена. Всички са съгласни, че фантазията на Блеър за демократичен интервенционизъм е умряла някъде сред летище Басра и базата " Бастион ", само че остава много неразбираемо какво следва.

За да отстрани стратегическата мъгла, предходната година Борис Джонсън разгласи " Интегриран обзор " на външната политика, защитата и националната сигурност. Публикуването му бе забавено от същия ковид, който унищожи всеки късмет за доста нарастване на финансирането на военните.

Възходът на Русия

Руската опасност за НАТО би трябвало да бъде насочна точка за всички европейски политики за защита, тъкмо както китайската опасност за контрола на Съединени американски щати над Тихия океан ще господства в американската национална сигурност.

Войните в Грузия (2008 г.), Украйна (2014 г.) и Сирия оповестиха готовността на Русия да употребява мощ и нейния бързо подобряващ се потенциал да го направи в действителност дейно. НАТО, алиансът, който подсигурява сигурността на Обединеното кралство и Европа, се преглежда в Москва като екзистенциална опасност.

С предоставена им опция, съветските политици биха могли да се възползват от шанса да проведат лимитирана война, предопределена да тества и в последна сметка да наруши пакта за взаимна сигурност на НАТО.

През 1998 година, по времето на последния огромен английски обзор на защитата, изглеждаше, че съветската опасност е изчезнала вечно. Оттогава основна част от ръководството на Владимир Путин е да реформира и модернизира в миналото скърцащите военни сили на Русия, които се възползваха от финансиране от 159 милиарда $ годишно.

Готовността се е подобрила. Остарялото съоръжение от руска ера е осъвременено или сменено. Руските системи за противовъздушна защита към този момент могат действително да обезсърчат военновъздушните сили на НАТО, до момента в който на земята съветските бригади превъзхождат европейските си сътрудници в съоръжение и далекообхватност.

В морето дизеловите стелт подводници заплашват да унищожат корабите на НАТО, до момента в който осъвременените съветски фрегати и корвети получават противокорабни ракети и за поразяване на наземни цели.

Завръщането на Русия във военно отношение не би трябвало да е изненадващо, защото това съставлява не повече от връщане към статуквото. Постсъветският безпорядък, нанесъл толкоз огромна щета на съветските институции, би трябвало да се преглежда като историческо изключение, а не като норма и няма основателна причина да се счита, че връзките на Русия със Запада ще се подобрят при всеки достоверен правоприемник на Путин.

От войната в Крим съветските елити схващат, че сполучливият боен авантюризъм може да бъде голям подтик за вътрешната известност, до момента в който последващата икономическа изолираност е управляема.

Как би трябвало да наподобява модернизацията?

След като Русия бъде осъзната ясно като проблем, решенията на някои от алтернативите за военна рационализация на Англия стават по-ясни. На актуалното полесражение артилерията постоянно е решаващият фактор, както Русия сподели в Украйна, а Турция неотдавна илюстрира по впечатляващ метод в Идлиб.

Сензорите за акуратност и количество разрешават доста по-прецизно ориентиране на артилерията, което прави неефективни обичайните способи на камуфлаж. И въпреки всичко тук, в този най-съществен аспект на войната, английската войска е безнадеждно изостанала. Цялата артилерийска сбирка в този момент се съпоставя с огневата мощност на една съветска мотострелкова бригада.

Без рационализация на артилерията английските сили не биха могли да се надяват да се изправят равностойно във война против сериозен зложелател. Освен това армията обезверено се нуждае от доста усъвършенствани електронни военни качества за противовъздушна защита с дребен обхват, с цел да скрие своите транспортни средства от вражеските датчици.

За да се заплати за това, ще би трябвало да има съществени съкращения на обичаните пехотни полкове, доста от които нямат нужната артилерия, танкове, логистика и здравна поддръжка. Бъдещето е в по-малка, само че по-мощна мощ, с капацитет да пораства, откакто по-голямата част от напъните за рационализация бъдат приключени.

Руската военна теория акцентира смисъла на бързата победа, защото дългата война благоприятства НАТО. Британската войска може да се наложи да се придвижва из Европа за доста къс интервал от време, с цел да предотврати един " приключен факт ". Едно бързо обучение би разкрило, че през днешния ден не бихме могли да създадем това даже на равнище бригада.

Никой английски министър-председател не би трябвало да приема никакви уверения от управлението на армията, до момента в който те не отклонят средствата за възобновяване на способността на армията да се движи бързо и да показва, че напредването на хора и материали на равнище дивизия може да стане за няколко дни.

В морето съветската опасност изисква връщане към битката с подводници и пропастта на ГИУК (област в северната част на Атлантическия океан, името е редуциране от Гренландия, Исландия и Обединеното кралство, като пропастта е откритият океан сред тези три земни маси. Районът се смята за стратегически значим от началото на 20-ти век).

Това ще постави завършек на фантазиите на Военноморските сили за " проекция на мощност със самолетоносачи ", само че по този начин или другояче към този момент се бори да събере надеждна бойна ударна група. Един от двата самолетоносача на Англия би трябвало да бъде продаден, до момента в който е към момента нов. Най-старите пет от фрегатите вид 23, на които липсва съвременен сонар, би трябвало да бъдат пенсионирани.

Ако е належащо, планът за фрегата вид 31 с общо предопределение би трябвало да бъде анулиран и парите да бъдат ориентирани към създаване на английския подводен флот.

Глобалният пазар може да достави съвременни подводници с стандартно зареждане за 30-50% от цената на фрегата или атомна подводница с нуклеарно зареждане. Изискванията за екипаж са доста по-ниски и подводниците са доста по-трудни за разкриване, изключително в крайбрежни води.

Обединеното кралство към този момент може да се похвали с някои доста скъпи противоподводни активи под формата на своите морски патрулни самолети и в случай че политиците одобряват, че Англия не разполага със средства за благоприятни условия с цялостен набор, би трябвало да се стремим да надградим съществуващите мощни страни.

Във въздуха нашата мощ е зараждащият се флот F-35, един от доста дребното самолети, способни да работят в обсега на съветските системи за Противовъздушна отбрана. Трябва да се положат всички старания за придобиване на най-малко 100, даже в случай че това би трябвало да бъде платено посредством продажба или бракуване на някои от по-малко способните Eurofighter Typhoons, които са в употреба сега.

Прекалено амбициозните проекти на RAF за английско сурогат на " Тайфун " би трябвало да бъдат изоставени и програмата да се преориентира към производството на безпилотни бойно въздушни средства - новаторски, само че доста по-евтин краен резултат.

На този стадий може да се запитаме по какъв начин въоръжените сили попаднаха в това извънредно положение. Отсъства устойчиво политическо и военно управление - от 2005 година има 10 министри на защитата, а текучеството във висши военни постове също е недопустимо бързо.

Природата не харесва ваккум, време е централната власт да възвърне контрола, тъй като войната стана прекомерно скъпа, с цел да бъде оставена на генералите.
 Военновъздушни сили на Съединени американски щати желае ускорение на промени, с цел да не изгубят идната огромна война
Военновъздушни сили на Съединени американски щати желае ускорение на промени, с цел да не изгубят идната огромна война

" Предупредителни лампички мигат от известно време ", би трябвало да се подсигурява победа над Китай и Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР