Под риск ли са парите от Фонда за справедлив преход, ...

Под риск ли са парите от Фонда за справедлив преход,

Има ли риск за парите от Фонда за справедлив преход?

Под риск ли са парите от Фонда за обективен преход, които се отпускат за прехода на стопанските системи във въгледобивните райони у нас? Повече от 1 милиард евро са планувани в програмата и при съответни дейности България може да резервира средствата , дадоха отговор депутати на опасенията на енергийни специалисти. А представителите на локалната власт показаха опасения за разходването на парите и постигането на задачите в териториалните проекти. Центърът за проучване на демокрацията (ЦИД) провежда полемика с фокус бъдещето на въглищните райони и зелената промяна в бранша. 

Фондът за обективен преход и финансирането на зелената икономическа промяна във въглищните райони на България са сложени под въпрос поради настоящия тип на териториалните проекти, които не оферират визия и съответни начинания за прехода на стопанските системи на въглищните райони . Липсва и ясна времева рамка за затваряне на въглищните централи, считат от ЦИД. 

Мартин Владимиров предизвести, че първият транш от средствата е под риск :  

" Важно е държавното управление да се засилва в идващите месеци, да усъвършенства упоритостта на проектите, с цел да може заплащанията да стартират от следващата година. Те биха били задоволителни за промяна на районите. С тези средства да се насърчат районните нововъведения, високотехнологични браншове, да се насърчи развиването на дребния и междинен бизнес ". 

България би трябвало да има териториален проект за всеки район с това, което следва и какво ще прави - по години, с цел да се виждат развиването, вложенията и напредъка, съобщи ръководителят на комисията по стопанска система в Народното събрание Мартин Димитров: 

" При съответни дейности и при проект ще се оправим, ще бъде наваксано и средства няма да бъдат изгубени . Очаквам първоначално на идната година да развиване по тематиката - за проект за деяние по райони ". 

В най-хубавия случай страната ни ще получи парите, само че при избрани отговорности - новите критерии на Европейски Съюз като правилото, съгласно което най-малко 30% от европейските средства да се насочват за климатични политики . Страната ни ще би трябвало да одобри дълготрайна тактика за декарбонизация и последователно прекратяване на потреблението на изкопаемите горива. 

Конкретна времева рамка и явен график за извеждане от употреба на въглищните централи към този момент липсва , а кметовете на Перник, Кюстендил и Стара Загора настояват, че хората не са подготвени да одобряват провокациите на зеления преход. 

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.  
По обявата работи: Лозина Владимирова БНР подкасти: На всяка цена

Източник: bnr.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg