Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия

...
Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия
Коментари Харесай

Двама турски шофьори са привлечени към наказателна отговорност за недеклариране на парични средства в големи размери при преминаване на българската граница

Под управлението на Районна прокуратура – Видин се водят дейности по следствие на закононарушения, свързани с недеклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната. Деянията са квалифицирани по член 251 от Наказателен кодекс.

По едно от делата в качеството на обвинен е притеглен И.Ч., жител на Турция.

На 14.11.2023 година мъжът влезнал в България презГКПП Дунав мост Видин – Калафатот Румъния с управлявания от него товарен автомобил. Той не извършил задължението си за обявление на парични средства в изключително огромни размери, пренасяни през границата на страната.

При осъществена инспекция в шофьорската кабина митническите инспектори разкрили пакети с валута от разнообразни купюри. Общата стойност на недекларираните парични средства е 47 505 английски и 13 710 шотландски лири.

Обвиняемият И.Ч. е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на прокурор. Предстои съдът да прегледа импортираното искане завзимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на него.

Ден по-рано, 13.11.2023 година, при различен случай в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт Видин бил тестван товарен автомобил, пътуващ от Нидерландия за Турция. Шофьорът – турски жител, отрекъл да придвижва артикули, които следва да заявява.

Митническите чиновници разкрили укрити зад гредата на бронята на влекача два пакета, обгърнати с фолио, съдържащи общо 42 000 евро.

Водачът е притеглен в качеството на обвинен за осъщественото от него закононарушение по член 251, ал.2 от Наказателен кодекс. Взета му е мярка за неотклонение „ гаранция “ в размер на5000лева.

С оглед влезлите в действие промени във Валутния закон и Наказателния кодекс неизпълнението на обвързване за обявление на парични средства, пренасяни през границата на страната, и изключително огромни размери на цената на предмета на закононарушение, е наказуемо с „ отнемане от независимост “ до пет години и с санкция в размер на една пета от цената на предмета на закононарушението.

При непостоянен легален генезис на пренасяните през границата на страната средства плануваното в закона наказване е „ отнемане от независимост “ от една до шест години, като средствата се лишават в интерес на страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР