Под палката на Иван Кожухаров, Александър Крунев, Николай Моцов, Йоана

...
Под палката на Иван Кожухаров, Александър Крунев, Николай Моцов, Йоана
Коментари Харесай

Много смях с осъвременената постановка на „Севилският бръснар“ в Бургас

Под палката на Иван Кожухаров, Александър Крунев, Николай Моцов, Йоана Кадийска, Костадин Мечков, Диман Панчев, Нона Кръстникова, Бранимир Недков, оркестъръти хорът подсигуряват доста смях и свежо въодушевление на 7-и юли

На 7-и юли, четвъртък, от 20.30 часа на сцената на Летен спектакъл – Бургас следва пореднотопредставление на новата режисура на „Севилският бръснар“, комична опера в две дейности /три картини/ от Джоакино Росини. Една от най-обичаните опери в международното музикално завещание ще бъде показана в осъвременена трактовка с детайли на обществена ирония, дело на режисьора доцент доктор Алекандър Текелиев, съчетани с истинската цялостна визия на спектакъла, дело на надарения млад сценограф и костюмограф Денис Иванов. Събитието е в границите на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “ 2022, които се реализират за петнадесети следващ път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Иновативната режисура е разбиваща табута и хвърляща ръкавица към закостенели разбирания и режисьорски похвати, След сполучливата премиера през м. октомври 2021 година, всички досегашнипредставления се одобриха бурно и задушевно от публиката, в която участваха и много младежи, а това е сигурна индикация, че постановката дава отговор на упованията и усетите на едно потомство, което явно има потребност от изкуство, и то поднесено по друг метод.

Творческият и артистичен екип на „ Севилският бръснар “ е първокачествен и въодушевен, сценографията и костюмите са провокиращи сетивата и предизвикащи асоциативни връзки, а музиката на Росини звучи постоянно настоящо и носи въодушевление и жизнеспособен заряд. Всеобщото мнение е, че с всяко последващо зрелище, постановката продължава да придобива все по‐зрял образ.

Всички, които ще бъдат въвлечени в прочувственото и колоритно премеждие на откритата сцена в Приморския парк на Бургас на 7-и юли, се готвят за следващото театрално предизвикателство. Зад диригентския пулт в четвъртък застава маестро Иван Кожухаров.Неоспорим факт е, че именитият диригент е перфекционист – във връзка с създаване на динамичност, баланс, интелектуален заряд. Концертмайстор на чудесния оркестров състав, който извършва комплицираната партитура с въодушевление и лекост, ще бъде Христо Белчев. Прекрасен е исолистичният състав, който ще зареди публиката в Летния спектакъл с доста позитивни страсти. Баритонът Александър Крунев влиза още веднъж в облика на най-известния бръснар в оперното творчество, а и освен – Фигаро, в новата режисура той е копие на Елвис Пресли, а обликът е изискан напълно в стилистиката на 70-те години на XX век. Лирико-спинтовият тенор Николай Моцов гостува още веднъж в ролята на Граф /Шейх/ Алмавива. В ролята на очарователната кокеткаРозина влиза прелестното мецосопрано Йоана Кадийска, за която идният театър ще бъде третото театрално преобразяване в новата режисура на Александър Текелиев в една от мечтаните за нея функции. Басът Костадин Мечковотново ще породи откровен смях с облика на досадния Д-р Бартоло. Басът Диман Панчев ще провокира гърмеж от страсти с ролята си на Дон Базилио, за която получи тазгодишната премия на Община Бургас по случай 24-ти май – за изключително достижения в областта на изкуството и културата. Сопраното Нона Кръстникова още веднъж ще бъде занимателната и провокативна икономка Берта. Баритонът Бранимир Недков ще се показа в истинските функции на Фиорелло и Офицера. В режисьорската идея е отредена значима вункция и на всички актьори от хоровия състав /с диригент Невена Михайлова/, които имат самостоятелни хумористични артистични етюди.Мира Искърова ще извърши клавирните речитативи, помощник‐режисьори на огромната режисура са Лина Пеева и Петър Тихолов.

Многоспектърен ще бъде спектакълът на „Севилският бръснар“ – за първи път на открита сцена в четвъртък, и ще провокира импровизиран смях, както и подбудени след усмивките размишления, цветност, интелигентни режисьорски решения, дръзка авангардна визия, ловко вплетена еротика, без да се пристъпва границата на положителния усет.Постановката визира щекотливи тематики в ексцентричен прочит, оцветен с социалнопсихологически нюанси. Има и откровени препратки към актуалната „проза“ – маски, дезинфектанти, ваксини, РЗИ, Мосад, ФБР, ДАНС, терористични закани, даже списание „Playboy“. Сюжетната линия следва шеметни неуместни обстановки, в които се отразяват освен характерите на занимателните герои, а и най‐характерното от не толкоз занимателното време, в което живеем…

В програмата на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “ е включен театър на „ Севилският бръснар “ на сцената на Летен спектакъл – Бургас – на 24-ти август, като в основните функции ще бъдат: Илина Михайлова /гост/, Добромир Момеков/гост/, Николай Моцов /гост/, Костадин Мечков, Делян Славов, Нона Кръстникова и Бранимир Недков. На 8-и септември следва първото зрелище отвън Бургас – на сцената на Летен спектакъл – Варна.

Важно – спектакълът не се предлага за лица под 12 години!

Билети за „ Севилският бръснар “ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “/, на място преди представлението – на касата на Летния спектакъл, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР