Под мотото Stranieri Ovunque – Чужденци навсякъде“ ще бъде 60-ото

...
Под мотото Stranieri Ovunque – Чужденци навсякъде“ ще бъде 60-ото
Коментари Харесай

Проектът ''Съседите'' ще представи България на Венецианското биенале

Под мотото Stranieri Ovunque – „ Чужденци на всички места “ ще бъде 60-ото издание на Венецианското биенале на изкуството, което ще се организира от 20 април до 24 ноември.

През 2024 е единадесетото национално присъединяване на България (първото е през 1910), а планът, който ще показа страната ни, е " Съседите ", бе оповестено на специфична конференция през днешния ден, в която участваха  както създателите на плана, по този начин и представители на журито и Министерството на културата.

Автори на " Съседите " са доктор Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, а куратор е Васил Владимиров. Проектът споделя историята на българите, които са били жертви на политическо принуждение.

" Съседите " е артикул на задълбочено проучване на историята на репресиите, изследващ паметта за политическото принуждение, завещана ни от комунистическото минало ", сподели Владимиров. 

В основата на тази апаратура са реконструирани домовете на репресирани. Инсталацията се състои от три стаи - първата е всекидневна, в която ще се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене. Във втората стая са хора, които приказват с недомлъвки или не са подготвени да приказват ще има (представени с абстрактни звуци). А третата стая ще бъде кухня с мебели в бяло, която ще отразява хората, които в никакъв случай не са имали опция да приказват за репресиите, на които са били подложени. Идеята на създателите е посетителите не просто да видят плана, а да го преживеят, изясни Васил Владимиров. Да станат очевидци на прекарванията на тези, които са оповестени за чужденци в личната си страна, означи кураторът. 

Тя ще се осъществя в експозиционното пространство Зала „ Тициан “ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, покрай Моста на Академията. В състезанието за националното присъединяване във Венецианското биенале за изкуство 2024 взеха присъединяване 17 плана, прегледани от 7-членно жури с ръководител проф. Венелин Шурелов. 

Инсталацията, която изследва паметта за политическо принуждение след 1944 година към този момент е представяна отвън България – в Торонто и Принстън, и призната е доста задушевно. Показвана е и в Софийската градска художествена изложба през 2022 година и редом в Studio The Neighbours, а за биеналето планът е надграден.  

The Neighbours: Forms of Trauma (1945-1989) - Moving through Sound On September 28, 2023, from 5:30 pm to 8:00 pm, the...
Posted by Studio The Neighbours on Tuesday, 26 September 2023
Фокусът на тазгодишното издание са тематиките за миграцията, изгнанието и „ задграничния генезис “. Темата е предизвикана от серия произведения, стартирани през 2004 година от родената в Париж и основана в Палермо групова организация Claire Fontainе. Творбите са от неонови статуи в разнообразни цветове, които пресъздават на от ден на ден езици думите „ Чужденци на всички места “. Самата фраза има двойно значение - преди всичко, че където и да отидете и където и да сте, постоянно ще срещате чужденци - те/ние сме на всички места. Второ, че без значение къде се намирате, постоянно, същински и надълбоко в себе си сте чужденец. Художниците постоянно са пътували при най-различни условия - през градове, страни и континенти - събитие, което се е разраснало едвам в края на 20-и век - по подигравка на ориста, интервал, белязан от възходящи ограничавания върху преместването или разселването на хора.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР