Под мотото "ДА на чистата храна и в нашата страна"

...
Под мотото "ДА на чистата храна и в нашата страна"
Коментари Харесай

Порожанов се споразумя с протестиращите земеделски организации

Под мотото "ДА на чистата храна и в нашата страна " през днешния ден пред постройката на земеделското министерство на митинг се бяха събрали представители на към 13 браншови асоциации.

Според изпълнителния шеф на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов, изявата им нямалала политически цели, а само отбрана на българската земеделска продукция. Само че протестиращите желаеха и оставката на министър Румен Порожанов поради неналичието на цялостна политика за бранша, а и на длъжностните лица, довели до срутва на доверието в българските биопродукти посредством генерирането на непрекъснати кавги, неналичието на пари за био земеделие и на поддръжка за начинаещите биопроизводители. Освен това упорстваха за незабавни промени и промяна. Едно от главните претенции бе за смяна на Наредба 5, отнасяща се до използване на разпоредбите за биологично произвеждане.

Порожанов обаче бе безапелационен, че парите от държавния бюджет се разходват предпочитано точно за сензитивните браншове - плодове и зеленчуци, за отглеждане на животни и биопроизводство. По думите му проблемите в биологичното земеделие ги е имало и преди 2017 година, когато той поема министерската служба. А промените в Наредба 5 биха били риск за потребителя. Въпреки това, тя е модифицирана и може до дни да бъде оповестена в Държавен вестник.

В последна сметка, в следобедните часове от пресцентъра от министерството на земеделието оповестиха, че е реализирано съглашение. По искане на протестиращите ще бъде назначен отраслов заместник-министър, който ще дава отговор за биологичното земеделие, растениевъдството и картофопроизводството. Той ще бъде препоръчан от сектора. Ще се изготвят и дълготраен проект за развиване на бранш „ Плодове и зеленчуци “ и тактика за възобновление на българското биопроизводство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР