Под една или друга форма брандовете са навсякъде около нас

...
Под една или друга форма брандовете са навсякъде около нас
Коментари Харесай

Бранд, Brandr... история на повече от 4000 години

Под една или друга форма марките са на всички места към нас – козметика, технологии, известни персони... Хората обаче нямат единомислещо мнение за това какво е бранд – за едни е лого, за други задача, а за трети – усещането, което се основава. В интервала на развиването си марката е имал разнообразни дефиниции, само че общото е, че той постоянно е бил мотор за обезпечаването на постоянна среда. Какви детайли включва марката? За да си отговорим, би трябвало да се върнем обратно във времето.

Произходът на марката се корени в древността, към 4000 години обратно, когато се заформят общности около развиването на земеделието. На староскандинавски Brandr значи „ огън “ и с тази дума са стопаните са обозначавали притежанието на избрани животни. Към XVI век печатите на варелите с вино към този момент не са просто знак за владеене, а знак за произхода и качеството на напитката. Това е и една от първите форми на познатото ни през днешния ден брандиране.

По време на Индустриалната гражданска война от XVIII век марките получават ново значение. Новосъздадените технологии въздействат върху стопанската система, а това кара хората във фабриките да работят по-дълго, с цел да ускорят продукцията. С повишаването на създадените артикули, се усилва консуматорството, а оттова и по-честите конфликти на потребителите с марките.

Днес въпросът към този момент не е от кое място да си купиш нещо, а кое тъкмо да бъде то от богатия подбор на пазара. Така поражда нужда и от още един диференциатор – бранд историята. Още тогава тя е трябвало да се комуникира посредством образни и вербални детайли в опаковките и рекламите и да провокира човешката страст. Продуктите се трансформират с налагането на избрани марки – P&G пуска сапуна „ Айвъри “, Levi’s – емблематичните си дънки, а Coca-Cola стартира с обещанията да направи потребителите си щастливи.

Така последователно се появява и концепцията за корпоративната еднаквост, подсигуряваща, че всяко взаимоотношение с клиентите ще ускорява цената и асоциациите им с марката. Тогава фирмите одобряват своя дизайн, характерните непокътнати детайли, цветове, оформления, типография и така нататък

През XXI век марките се водят от две сили – глобализацията и бързият софтуерен прогрес. Информация и артикули на другия завършек на света са на няколко клика разстояние. За да не изостават, марките би трябвало да обръщат внимание на държанието, подтекста, потребителските упования и потребности.

Така в действителност трендовете от предишното се оказва, че не са изчезнали, а само са се доразвили. С уроците от предишното и сегашното, е време и вие самите да изградите бъдещето на бизнеса, за който работите.

Екипът на ZeBrand за Medium.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР