Почти всички сме ставали жертва на грубо отношение от другите.

...
Почти всички сме ставали жертва на грубо отношение от другите.
Коментари Харесай

Ето как да отговорите на груб коментар

Почти всички сме ставали жертва на жестоко отношение от другите.

Дали става дума за просташки смешки, несъобразителен коментар, хаплива забележка или откровена засегнатост, знаем какъв брой неприятно може да бъде. Въпросът е какво да създадем, с цел да може хем да се защитим, хем да оставим положително усещане, написа " Обекти ".

Ето 10 метода да се измъкнете с чест и достолепие от такава обстановка:

1. Отговорете с въпрос.

Отговорът с въпрос е една от най-старите тактики на света, която има за цел да смени тематиката. Освен това, в случай че попитате индивида, който ви е обидил, по какъв начин е и дали няма инцидентно неприятен ден, показвате угриженост и в същото време го поставяте в по-неизгодната позиция.

2. Кажете „ благодаря! “.

Въпреки че звучи необичайно да отговорите на недодялан коментар с „ благодаря “, в действителност може да се окаже чудесна концепция. Това е един от най-ефикасните способи да обезоръжите съперника си. Например някой ви споделя: „ Със сигурност няма да се оправиш! “, а вие отговаряте с усмивка: „ Благодаря ти за загрижеността! “ Опитайте.

3. Покажете, че цените загрижеността.

Често се случва хора, които обичаме, да разясняват външния ни тип. Мислят си, че го вършат от благосклонност и угриженост, а не си дават сметка, че думите им могат да ни наранят и обидят. Ето за какво е добре да има някакви здравословни граници, които да не бъдат преминавани. Например ви споделят: „ Тази рокля ти стои извънредно и въобще не подхожда на фигурата ти! “, а вие отговаряте: „ Благодаря ти за оценката, само че в действителност няма потребност. На мен ми харесва! “ Ето по този метод показвате, че сходни мнения ви нараняват и отсега нататък е добре да си мерят приказките.

4. Кажете им, че мненията им не ви оказват помощ въобще.

Конструктивната рецензия е един от най-ефикасните способи да подобрим уменията си. Понякога обаче хората прикриват хапливите си забележки под формата на градивна рецензия. Как да постъпите в този случай? Непременно покажете, че разбирате какво има поради индивидът насреща, само че също по този начин заявете ясно, че сходни забележки не ви оказват помощ да подобрите работата си.

5. Кажете: „ Оценявам мнението ти! “

Честността безспорно е едно от най-ценните качества. Въпреки това доста хора си служат с фразата: „ Предпочитам да ти го кажа в очите! “, с цел да прикрият неприятно образование и малко завист. Не се оставяйте да минат с този номер. Отговорете: „ Благодаря ти за мнението, правя оценка го! “ и сменете тематиката. 

6. Кажете: „ Добре! “

Не се засягайте от обидите, прикрити зад лицемерно-фалшиви похвали. Много е евентуално индивидът, който ги изрича, да не може да се оправи със личните си усеща и това е метод да се себеизрази. Или пък напълно съзнателно се пробва да ви нарани. Затова просто отговорете: „ Добре, ОК! “ и продължавайте нататък с усмивка.

7. Разобличете ги.

„ Справил си се отлично с отчета. Кой ти оказа помощ? “ – споделя сътрудника ти с усмивка. Комплимент или умишлена засегнатост? Вместо да си замълчите, можете непосредствено да попитате (със същата усмивка): „ Защо е този неоправдателен звук? “ или „ Защо е това съмнение? “, без да влизате в спор. Каквото повикало – такова се обадило.

8. Съгласете се.

- Ти си прекомерно сензитивна!

- Естествено, че съм, да не съм робот?!

Този отговор е сполучлив, когато някой се пробва да ви засрами поради възприятията ви – прекомерно драматизирате, прекомерно чувствителни сте, прекомерно доста се палите и така нататък Подобен отговор им припомня, че сте наясно с възприятията и със себе си, което ви показва като убеден и прочувствено образован човек, който знае какво желае и какво прави.

9. Бъдете саркастични.

Дори лек жлъч демонстрира на индивида против вас, че избирате да не се засягате от токсичния му негативизъм. Саркастичният отговор дава на грубияните да схванат, че не сте лесна цел.

10. Помолете да повторят и да разяснят какво имат поради.

Когато някой ви обиди, можете да се престорите, че не сте го чули добре или че не сте го разбрали. Учтиво го помолете да повтори. Вероятността да промени казаното е огромна, тъй като ще се почувства неловко.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР