Почти всички храни на пазара са поскъпнали през септември, показват

...
Почти всички храни на пазара са поскъпнали през септември, показват
Коментари Харесай

НСИ: Храната поскъпна през септември

Почти всички храни на пазара са поскъпнали през септември, демонстрират данните за инфлацията на Националния статистически институт. Освен храните по отношение на август са поскъпнали и услугите.

Месечната инфлация за септември е 0.2%. Инфлацията от началото на годината (септември 2017 година по отношение на декември 2016 г.) е 1.3%, а годишната инфлация за септември 2017 година по отношение на септември 2016 година е 2.1%. Средногодишната инфлация за интервала октомври 2016 - септември 2017 година по отношение на интервала октомври 2015 - септември 2016 година е 1.3%, демонстрират още данните на националната статистика.

Спрямо отпускарския август през септември са се нараснали цените на храните, на услугите, на алкохола и цигарите, на облаклата и обувките, на жилищата. Цените за битови услуги също са скочили, както и разноските за превоз и обучение предвид на това, че през септември стартира новата образователна година.

Поскъпнал е хлабът с 0.1% за бял и с 0.2% за стандартизиран. Месото и рибата също бележат скок от 1.2% с до 3.5%. Млечните артикули са поскъпнали, като най-осезаем е скокът в цената на маслото (7.1%). В огромна комерсиална верига в София пакетче от 250 гр. немско краве масло доближава цена от 6.89 лева

Поскъпват и зеленчуците: доматите - с 18.8%, краставиците - с 10.6%, зеле - с 4.4%. С оглед на сезона, следи се понижение на цените на ябълките - с 11.8% и на гроздето - с 10.9%. През септември цените на лекарствените артикули и на лекарските услуги остават на нивото от предходния месец, а цените на стоматологичните услуги са се нараснали с 0.1%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР