Почти три десетилетия след приказното за тима лято на 1992

...
Почти три десетилетия след приказното за тима лято на 1992
Коментари Харесай

Дания е на 1/2-финал за първи път след приказната 1992 г.

Почти три десетилетия след приказното за отбора лято на 1992 година Дания още веднъж е на 1/2-финал на европейското състезание по футбол. Селекцията на " аления динамит " отстрани състава на Чехия с 2:1 в третия 1/4-финал на Евро 2020 и продължава похода си към възможна втора континентална купа.

Първата пристигна по допустимо най-неочаквания метод - на Евро `92 в Швеция, на което страната даже не трябваше да взе участие, само че зае мястото в шампионата на глобения поради гражданската война тим на Югославия. Сега също никой не чака от скандинавците да извървят целия път, само че те към този момент са единствено на две крачки от върха.

Днес на Олимпийския стадион в Баку датчаните поведоха още в 5-ата мин. с гол на Томас Дилейни, разписал се с глава след съвършено центриране на Стригер Ларсон от ъглов удар. В 42-рата мин. резултатът стана 2:0 след ново изтънчено центриране - този път на Йоаким Меле с външен фалц след бърза контраофанзива, и прецизен удар на Каспер Долберг, негов трети гол от началото на шампионата.

Веднага след почивката чехите натиснаха противника си и скоро стигнаха до попадение - разписа се Патрик Шик в 49-ата мин. от воле в наказателното поле. Това беше пети гол за централния нападател на " Байер " (Леверкузен), с който той се изравни с Кристиано Роналдо отпред в голмайсторската листа на Евро 2020.

Както и португалеца обаче, Шик няма да има повече късмет да се разпише в шампионата, защото голът му имаше единствено почетна стойност. До края на дуела и двата отбора имаха положения пред противниковите порти, само че резултатът остана неизменен и датчаните ликуваха.

За Дания това ще е четвърто присъединяване в Топ 4 на шампионата на Стария континент след 1964 (четвърто място), 1984 (трето място) и 1992 година (първо място). Съперникът на отбора за място във финала през 2021 година ще бъде избран в последния 1/4-финал по-късно довечера - сред Украйна и Англия в Рим.

 

Италия - Испания 6 юли, в Лондон
Украйна / Англия - Дания 7 юли, в Лондон

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР