Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ

...
Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ
Коментари Харесай

Руско-грузинска следа в сделката за ЧЕЗ

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са обезпечени с заеми, свързани с офшорни компании. Това съобщи по БНР Веселин Вачков, шеф на чешкото издание "Лидове вести ", което през днешния ден излиза с обстоен материал за договорката за придобиване на бизнеса на чешкото сдружение у нас от българската компания "Инерком ".
Фирмата покупател - съгласно информацията, която има разполагаем Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за лични средства на компанията, по-късно за банкови гаранции и най-после - съвсем половината от цената, е финансирана посредством заем от офшорни компании, сподели Вачков.

Той съобщи, че част от кредиторите по договорката са свързани с интернационалното следствие за укриване на налози "Парадайз пейпърс ".

Една от офшорните компании се споделя "Ескорт Трейд " и неин съсобственик е руско-грузински предприемач, чието име попада да вземем за пример в "Парадайз пейпърс " (Paradise papers). Със същата компания е обвързвана и друга, която е подсигурила един от банковите заеми, разкри Вачков.

Офшорното финансиране е постоянно употребявано при закупуване на огромни компании в България, посочи Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

Подобна скица беше употребена и пари закупуването на БТК преди две години - още веднъж офшорна компания, още веднъж заем, като в тази ситуация знаехме от кого е заемът - съветската държавна банка ВТБ. Сега още веднъж виждаме, че очевидно наднича руско-грузински вложител зад тази договорка, разяснява Владимиров.

Големите активи в България биват закупувани от компании с доста неразбираема благосъстоятелност, добави той. Владимиров възприема пасивността на българското държавно управление като съмнителна, поради националното значение на електроснабдяването, само че счита, че съответната роля на премиера Бойко Борисов в договорката е в областта на спекулациите.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР