Почти половината от огнеборците в страната смятат новите пожарни коли

...
Почти половината от огнеборците в страната смятат новите пожарни коли
Коментари Харесай

Огнеборци се чувстват несигурни в новите пожарни коли

Почти половината от огнеборците в страната считат новите пожарни коли за несигурни. Това стана ясно от изследване на Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. В анкетата са взели участие близо 150 пожарникари. Повод за изследването на синдиката са четири случая с този модел противопожарни коли през последната година и половина у нас.
На 17 август противопожарен автомобил се обърна в крайпътно дере в региона на Куклен. При случая бяха затиснати трима пожарникари. Един от тях почина на място. Няколко дни по-късно от Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи излязоха с отворено писмо, в което желаеха да бъде направена експертиза дали има механически проблем с новите пожарни коли.
Още тогава ръководителят на синдиката Валентин Попов изясни, че повода за желаната техническа инспекция е, че случаят през август е бил четвъртият с този модел противопожарен автомобил за последната година и половина. Попов добави, че от синдиката имат подозрения, че повода за случаите е точно в този модел пожарни коли, само че въпреки всичко е нужно експертно мнение.
Преди обаче експертизата да бъде поискана публично, от профсъюза направиха анкета измежду пожарникарите за това дали се усещат сигурни в новите коли. В анкетата са взели участие 147 огнеборци: "Искахме да забележим сътрудниците от пожарната с какви усещания са от този съответен модел автомобил. Резултатите от анкетата затвърждават мнението, че би трябвало да желаяме в действителност много съществено техническо проучване. Но взехме решение да стартираме с тази анкета, с цел да имаме нещо от първа ръка от хората, които ги ръководят и пътуват с тях ". Попов напомни, че е имало "четири катастрофи за година и половина в България и едно в Германия, което съгласно немската прокуратура не е по виновност на водача ".
48% от участвалите в анкетата пожарникари и водачи на профилираните коли са споделили, че не се усещат сигурни при ръководство и возене в тях. 33% пък са дали отговор, че се усещат сигурни, само че по-малко спрямо другите коли. Едва 8% са споделили, че не се тормозят в новия модел профилирани коли: "Освен това, когато бяхме чули за много високия център на тежестта, бяхме чули и за това, че в избрани обстановки вършат проблем спирачките. Колегите се оплакват най-много от това - спирачки и висок център на тежестта, както и от един куп други механически по-дребни проблеми, които не са чак толкоз рискови. Но много от интервюираните водачи на профилирани коли в пожарната, настояват, че автомобилът не се държи добре на пътя ".
В изследването някои от пожарникарите споделят, че при скорост към 50 километра в час и заобикаляне на затруднение, без внезапно въртене на кормилото, се изискват съществени старания, с цел да остане автомобилът на пътя. Председателят на синдиката изясни, че не знае дали досега са правени такива обстойни експертизи. Попов добави, че инспекцията е в интерес освен на пожарникарите, които работят с тези коли, а и на обществото, което разчита на тях.
От синдиката са безапелационни, че в случай че не получат отговори или настояванията им не бъдат изпълнени в рационално време, ще има митинги. Въпреки това Попов счита, че вътрешното министерство ще окаже нужното подпомагане за експертизите, тъй като противоположното би било демонстрация на последна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР