Почти половината български компании - 43% от запитаните, са посочили,

...
Почти половината български компании - 43% от запитаните, са посочили,
Коментари Харесай

Изследване: Родните компании срещат проблем с ĸpeдититe cи дoгoдинa

Почти половината български компании - 43% от запитаните, са показали, че през 2021 година най-голямото им усложнение ще е погасяването на задълженията, насъбрани по време на ковид, демонстрира "Европейското икономическо изследване ", проведено у нас от Българската стопанска камара. Именно това е и най-големият боязън за частния бранш в България следващата година.

Близко зад него остават опасенията от прекъснатите вериги на доставки, неналичието на квалифицирана работна ръка и динамичностите при цените на силата и суровините, които са паника за по 42% от запитаните. Не е изненадващо, че намирането на опитни експерти отстъпва доста като паника спрямо последните две издания на анкетата, когато това беше безпокойство за 64% от фирмите през 2019 и 2018 година

Непосредствено след тях се подреждат разноските за труд, които нарастват от 29% преди две години до 41% през днешния ден, което значи, че за бизнеса хроничното повишаване на осигуровките и минималната работна заплата е действителен проблем. Все по-голямо усложнение ще са и изискванията за финансиране (20% от компаниите), а въздействието на Брекзит е паника за едвам 4% от участниците в анкетата.

Същевременно множеството бизнеси са на мнение, че продажбите им в страната ще спаднат следващата година, като балансовото число, изразяващо разликата сред позитивните и отрицателните упования, е на стойност от -10,2. Това е спад от над четири пъти спрямо миналогодишните упования, когато беше към 33 пункта. Причината е, че до момента в който едвам 24,1% от участниците плануват растеж на постъпленията, цели 34,3% считат, че те ще се намалят, а при останалите не се чака смяна.

Картината е още по-мрачна при продажбите в чужбина, като 37,5% от запитаните чакат намаляване, до момента в който 26,4% плануват напредък. Така балансовото число е -11,1 пункта.

Това слага българските компании надълбоко във втората половина на таблицата при приблизително губещите в Европа. В прилежаща Турция да вземем за пример бизнесите плануват следващата година постъпленията им да нарастват и при вътрешната, и при външната търговия, а съгласно черногорските компании постъпленията им от продажбите в границите на страната ще се повишават.

Прогнозата е и при назначението трендовете да са към стесняване - 20,2% от фирмите считат, че ще освобождават хора, а единствено 17,2% ще наемат, като по този начин балансовото число още веднъж е под нулата: -3 пункта. Все отново тук страната ни е тъкмо в средата на подреждането, заемайки 15-о място от общо 29 страни, в които се организира изследването.

Над една трета от фирмите плануват стесняване на вложенията, до момента в който единствено 19,8% ще ги усилват през 2021 година (балансово число -14,2 пункта).

Все отново упованията за бизнес климата са светлината в края на тунела, като повече компании чакат усъвършенстване, в сравнение с спад - 35,3% против 31,2%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР