Почти половин век след смъртта си художникът продължава да вълнува

...
Почти половин век след смъртта си художникът продължава да вълнува
Коментари Харесай

Картина на Пикасо, оценена на 55 млн. долара, ще бъде изложена на търг

Почти половин век след гибелта си художникът продължава да вълнува света на изкуството. Картината му „ Жена, седяща до прозорец ” ще бъде препоръчана на търг на 11 май. Платното е портрет на обичаната на испанския талантлив създател Мари-Терез Валтер, от която има щерка. Тя е считана и за негова муза в решителен за творчеството му интервал. Творбата е оценена все още на 55 млн. $.

„ 1932 година е повратна година за Пикасо ”, споделя Ванеса Фуско, шеф в аукционна къща “Кристис ”. „ Той е бил на 50 години. Той е бил надарен, известен… Но какво следва след подобен огромен триумф? Дали новаторът в него да продължи да открива и опитва, или просто да се осланя на предишното си, на репутацията, която към този момент е построил? ”

Точно в този сериозен за творчеството на Пикасо миг той среща една жена. По това време художникът е женен за украинската танцьорка Олга Хохлова, само че това не му пречи да стартира буйна връзка с Валтер. Тогава тя е на 17 година, а той на 45 година, което също не се оказва спънка за тяхната обич. Мари-Терез театралничи на Пикасо през 1932 година Три години по-късно тя ражда щерка им – Мая. Заради връзката му с младата французойка художникът и Хохлова се разделят. Двамата обаче остават публично женени до гибелта на украинката през 1955 година Валтер е повода за креативното прераждане на испанеца.



„ Едно от поразителните качества на „ Жена, седяща до прозореца ” е нейният колосален мащаб. Висока метър и половина, тя живее на платното ”, показва Фуско. " Има доста повече логика на психиката в този й облик спрямо други картини. Тук има дълбока сензитивност, без да бъде по никакъв метод унизително. ”

За финален път картината е била изложена на аукцион през февруари 2013-а, когато е продадена за близо 45 млн. $ в Лондон на. Първата обществена поява на платното пък е била през 1997 година на търг в Ню Йорк – за „ едвам ” 7 млн. $. През последните години „ Жена, седяща до прозорец ” беше показана на феновете на изкуството на две изложения – в и Лондон (2017 – 2018 г.). Рядко появяваща се в общественото пространство, тази творба подвига своята цена от година на година.

През май картината ще бъде " перлата " по време на аукциона, отдаден на изкуството от ХХ век, където ще бъдат показани скъпи произведения на разнообразни създатели от интервала 1870 година до 1980 година Ванеса Фуско разяснява, че този формат идва поради потребността да се премисли методът, по който се провеждат търговете.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР