Почти няма професионален клуб, който да подкрепя настоящото ръководство на

...
Почти няма професионален клуб, който да подкрепя настоящото ръководство на
Коментари Харесай

Изтичат ли последните дни на Боби Михайлов?

Почти няма професионален клуб, който да поддържа актуалното управление на футболния съюз

Около Българския футболен съюз (БФС) още веднъж има ужас и напрежение, само че в този момент източникът не е Димитър Бербатов. Президентът Борислав Михайлов е подложен на мощна офанзива, освен това от няколко страни. Наглед наподобява, че става въпрос за обособени прояви на неодобрение, само че в българския футбол нормално няма нищо инцидентно, написа вестник Сега.

Изненадващият удар от " Левски "

Подкрепата на " Левски " за Борислав Михайлов като че ли изглеждаше непоклатима с изказването на Наско Сираков преди конгреса на 12 октомври 2021 година за 40-годишно другарство, което не може да бъде загърбено. Изглеждаше, само че до края на септември. Тогава от клуба пуснаха декларация, с която упорстват за анулация на наказване за мач пред празни трибуни. Текстът завършваше с думите: " Вие ги спрете (б.р. - почитателите на " Левски " ), господин Михайлов! Или послушайте съвета ни и си вървете вечно! "

По-късно стана ясно, че зад декларацията стоят изп. шеф Ивайло Ивков, треньорът Станимир Стоилов и самият Сираков.

Оказа се, че това е единствено въведения. На 1 ноември " Левски " изненадващо изиска ексклузивен конгрес (който да " приключи омагьосания кръг от каузи и обжалвания " ) и даде да се разбере, че не желае повече Михайлов за президент. " Настоящото управление на Българския футболен съюз е пропито от зависимости и се толерират корупционни практики от най-ниско до най-високо равнище ", се показва в изказването.

Когато от БФС отвърнаха с възмутена контрадекларация, че няма да одобряват ултиматуми от който и да е клуб, от " Левски " не останаха длъжни. Настояването за привикване на конгрес от БФС се повтори и даже бе очебийно: " В противоположен случай ще го създадем ние, по всички правила на закона и Устава на БФС, които, бъдете сигурни, добре познаваме ".

По този метод родният клуб на Борислав Михайлов внезапно се оказа от едната страна на барикадата дружно с " ЦСКА-София ", откъдето от дълго време упорстват за промяната на президента на БФС. Предстои да забележим дали двата столични клуба (с голяма фенска маса) ще са задоволителни да поведат съкрушителна съпротива.

Съдиите - Бий самара, да се сеща магарето

Горе-долу по същото време станахме очевидци на интензивни недоволства от страна на клубовете по адрес на системата VAR, против Съдийската комисия и персонално срещу нейния ръководител - унгареца Виктор Кашай. " Ботев " (Пд), " Берое ", " ЦСКА-София ", " Славия ", " ЦСКА 1948 "... Повечето от тези клубове не се ограничиха единствено с ропот против VAR, само че от " Ботев " (Пд) даже предизвикаха подписка за оставката на Кашай поради несправяне със отговорностите му. Първият подкрепил се оказа " ЦСКА-София ".

Ако някой си мисли, че просто Кашай е на прицел, несъмнено има вяра и в Дядо Коледа. Същинската цел е президентът на БФС, който, от една страна, държи Съдийската комисия под своя контрол, не я отстъпва за администриране на Професионалната лига, а въпреки това, унгарецът е персонално предопределение на Михайлов. Съответно и президентът носи отговорност при негов неуспех.

Къде е Бербатов?

Засега е на назад във времето. Основният опозиционер този път не е основател на офанзивите по Михайлов. Той единствено се включи по някое време, с цел да каже за N-ти път, че е извънредно време за смяна в ръководството на футбола ни. Бербатов и екипът му сега са затънали в борби с тромавата правосъдна система и все още очакванията им за неотдавнашен триумф не са доста огромни. Но за сметка на това мениджърът Лъчезар Танев дава драговолно изявленията от Испания, в които към този момент неколкократно акцентира, че обмисля да се кандидатира за президент на БФС и знае доста добре какво би трябвало да се направи, с цел да тръгнат нагоре нещата във футбола ни.

Чува се, че той е любимецът на " Левски " и нищо чудно. Помним преди време, че футболният сътрудник имаше общ бизнес с Наско Сираков (фирмата " Танев, Сираков и ко " ), а и двамата са доста близки другари.

В същото време във футболните среди циркулират още няколко имена за претенденти за поста на Михайлов. Сред тях се загатват президентът на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов и някогашният състезателен министър Красен Кралев. Възможно е още до края на годината да се разбере дали крушката има опашка.

Реакцията на Михайлов

Ако се разчетат деликатно сигналите от страна на президента на БФС, проличава си, че той е сюрпризиран от масирания напън. Михайлов към този момент един път показа, че е персонално афектиран от позицията на " Левски ", а сегашната декларация на футболната централа против " сините " единствено втвърдява усещането за раздор.

По въпроса със съдиите - на 29 октомври Михайлов приказва в положително въодушевление при откриването на нова футболна база в Аксаково. И прикани за повече самообладание към VAR, към реферите и персонално към Виктор Кашай. Изведнъж, пет дни по-късно, той ненадейно нареди да бъдат осъдени петима съдии. Поне това стана ясно от известие на Съдийската комисия. " Поради зачестилите случаи на неодобрение на клубове от съдийски отсъждания в Първа лига, Съдийската комисия към БФС, по персонално разпореждане на президента Борислав Михайлов, проучва работата на реферите ни и реши следното ", се показва в известие на комисията за отстраняването на Ивайло Стоянов, Георги Димитров, Владимир Вълков, Иво Андреев и Димо Димов от дежурства за елита, а на първите трима - и за Втора лига. Тоест Михайлов за няколко дни е трансформирал настроението си, най-вероятно поради натиска към него.

За похлупак внезапно казионната досега Асоциация на футболните съдии в България изникна с изненадваща позиция, в която обвини Михайлов, че нарушава разпоредбите с сходни еднолични решения. Още един фронт против президента... Последвалото замазване от Съдийската комисия, че наказванията са наложени точно от нея, а не от Михайлов, беше просто излишно - на всички е ясно, че такива крути ограничения не могат да се вземат без утвърждението персонално на президента на БФС.

Съмнения

Поставеният напрегнат Михайлов в действителност прави един прочут номенклатурен способ - жертва пешки (няколко рефери), с цел да избави офицера си (Кашай) и в действителност да замаже очите на критиците:  " Взимаме ограничения ".

Но това са в своята същина спешни ходове на опрян до стената човек. Защото Михайлов последователно е изтласкан в позиция " самичък против всички ", към този момент отритнат и от родния си " Левски ". Няма зад тила си починалия към този момент член на Изпълкома Камен Костадинов. А вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев се отдръпна от футбола (стана президент на биатлона) и съобщи, че ще извършва по-скоро протоколни функционалности в Изпълкома.

В добавка са и няколкото правосъдни каузи с към момента незнаен край. И по този начин остава единствено да се гадае какъв брой от аматьорските клубове ще запазят поддръжка към Михайлов. Защото при професионалните (поне в Първа лига) опозиционерите към този момент са болшинство.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР