Почти година лекарите, сестрите и санитарите от Специализираната болница за

...
Почти година лекарите, сестрите и санитарите от Специализираната болница за
Коментари Харесай

Ще закрият ли тубдиспансера във Варна и къде ще се лекуват пациентите

Почти година лекарите, сестрите и санитарите от Специализираната болница за интензивно лекуване по пневмо-физиатрични болести във Варна не са получавали заплати. От Общинския съвет плануват закриване на здравното заведение . Това обявиха по време на митинг пред постройката на болничното заведение от личния състав.
Специалистите се надяват да получат помощ от Министерството на здравеопазването, макар че принципал на лечебното заведение е общинския съвет . Участниците в митинга показаха недоволството си от желанието болничното заведение да бъде ликвидирана, а пациентите да бъдат превозени до Бургас .

Проблемът е с над 20-годишна отминалост . Общинският съвет понякога отпуска минимални суми за прехрана на здравното заведение, само че не поема напълно издръжката.

Напускат медицински фрагменти, а базата се разрушава . Дългогодишният шеф доцент Христо Ганчев към този момент е възрастен и желае да се отдръпна, само че няма искащи за го заместят.

" Една толкоз остаряла болница не трябва да бъде закривана , тя би трябвало да бъде преобразувана, да влезе в структурата на инфекциозните заболявания ", счита проф. Анелия Клисарова, ръководител на здравната комисия в Общинския съвет на Варна и някогашен министър на образованието.

Клисарова е на мнение, че би трябвало да бъде издигната нова, съвременна болница , като единият етаж от нея бъде предопределен за туберкулозно заболели.

Годишно през тубдиспансера минават към 150 пациенти , които се лекуват 2-3 месеца, посочи проф. Анелия Клисарова.

Повече по проблема чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР