Почти една трета от депутатите на консервативната фракция - 117

...
Почти една трета от депутатите на консервативната фракция - 117
Коментари Харесай

Джонсън и Сунак вече обсъдили новия кабинет frognews.bg

Почти една трета от депутатите на консервативната секта - 117 от 357 души - към този момент оповестиха поддръжка за някогашния финансов министър Сунак. Джонсън е намерено подсилен от 55 депутати, само че поддръжниците му настояват, че той има най-малко 100 гласа на своя страна. Както се отбелязва в публикацията, Сунак се надява да притегли поддръжката на половината от фракцията, с цел да диктува изискванията на противника си, предлагайки му да оглави Министерството на външните работи или да поеме ролята на специфичен представител на министър-председателя по въпросите за Украйна.

 

Джонсън може да се опита да обърне обстановката в своя изгода, като изтъкне, че е по-популярен от Сунак измежду торите, които ще решат изхода от изборите. За да преодолее разцеплението в партията, той може да се сдобри със своя противник, като му предложи пост в кабинета си. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че Сунак е считан надали не за основния провинен за оставката на Джонсън. През юли министърът на финансите беше първият, който напусна кабинета на премиера, провокирайки вълна от оставки, които в следствие костваха на Джонсън премиерския пост.

 

И двамата претенденти, които към момента не са оповестили публично влизането си в предизборната акция, имат авторитетни поддръжници. В събота някогашният основен договарящ на Джонсън за Брекзит Дейвид Фрост и министърът на външната търговия Кеми Бейндок оповестиха поддръжка за Сунак. Министърът на защитата Бен Уолъс, наред с други, се изрече в поддръжка на Джонсън. Според The ​​Sunday Times точно Уолъс, който не претендира за поста на министър-председател, се пробва да сдобри противниците.

" Искам да видя триумвират [на Джонсън, Сунак и третият претендент за министър председател, Пени Мордаунт] на власт ", цитира изданието Уолъс. " В името на страната и тримата би трябвало да се обединят, да не помнят егото си и да признаят, че без единение ни чака конституционна рецесия “.

 

Според Уолъс, с цел да се случи това, Сунак би трябвало да се отърве от няколко членове на антуража си, които играят разрушителна роля, а Джонсън би трябвало да постави завършек на партийните кавги на Даунинг стрийт, като отговори на всички въпроси на парламентарна комисия. Мордаунт, сподели той, би трябвало да се причисли към икономическия блок, който ще дефинира какви разноски ще би трябвало да понижи новото държавно управление.

 

Седмица на изборите

 

Номинации от депутати от торите ще се одобряват до 14:00 часа (16:00 часа българско време) в понеделник. Кандидатите би трябвало да преодолеят бариерата от 100 гласа, с цел да преминат към идващия кръг на парламентарното гласоподаване.

 

След като бъдат избрани двама финалисти, елементарните членове на Консервативната партия, чийто брой съгласно разнообразни източници варира от 160 хиляди до съвсем 200 хиляди души, ще бъдат помолени да дефинират спечелилия посредством електронно гласоподаване. Резултатите от вота би трябвало да бъдат систематизирани до 28 октомври.

 

Възможно е и някой от финалистите да реши да отдръпна кандидатурата си. Така беше и през 2016 година, когато Андреа Лийдсъм отхвърли да взе участие във финалния кръг, като по този метод направи Тереза ​​Мей предварително началник на партията на торите и държавното управление на страната. При сходно развиване на събитията още в  понеделник ще стане известно името на наследника на Лиз Тръс.

 

Тръс, която встъпи в служба на 6 септември, разгласи оставката си в четвъртък. След като икономическата й политика провокира безпорядък на пазарите, внезапен спад в цената на паунда и възходящо неодобрение измежду сътрудниците, тя сподели, че към този момент не може да " извършва пълномощията, дадени " й от партията. Тръс, която ще продължи да управлява кабинета до избирането на негов правоприемник, ще остане в историята като най-кратко управлявалият министър председател в английската история.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР