Почти 80% от Венеция бяха наводнени след безпрецедентно за последните

...
Почти 80% от Венеция бяха наводнени след безпрецедентно за последните
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Почти 80% от Венеция бяха наводнени след невиждано за последните 53 години повишаване на равнището на водата

© Reuters 11.8% годишно нарастване на междинната брутна месечна заплата през третото тримесечие регистрира Национален статистически институт. Така тя доближава 1249 лева Новите кметове и общински препоръки започнаха работа при започване на седмицата с полагане на клетва и избор на ръководител и зам.-председатели. В София досегашният ръководител на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) бе избран отново с 33 гласа от общо 60 дали своят вот. В Несебър пък определеният за четвърти мандат кмет Николай Димитров, който директно преди изборите бе арестуван по обвиняване за пазаруване на гласове, бе доведен в постройката на Общинския съвет под ескорт и с белезници, с цел да постави клетва.
Мая Манолова апелира резултата от кметските избори в София и изиска касирането им, като се базира на дълъг лист от нарушавания - в изборните описи, протоколите, при преброяването на бюлетините и други

Седмица преди приключването на периода за номинации за ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ на мястото на подалия оставка Пламен Георгиев името на основния прокурор Сотир Цацаров се появи като любимец на ръководещите за поста. Информацията първо бе обявена от " Свободна Европа ", базирайки се на източници от Народното събрание. Срокът за номинации изтича на 20 ноември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Министерството на културата е пропуснало периода за обжалване на правосъдното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за наказателна клауза към строителя на столичното Ларго за забавено осъществяване. Това излиза наяве от определение на Върховния касационен съд, с което делото е дефинитивно завършено. Това значи, че ведомството на министър Боил Банов освен няма да получи наказателна клауза от 753 хиляди лева, само че ще би трябвало да заплати и над 73 хиляди лева разходи.
Свят

Социалистите на и.д. премиера Педро Санчес подписаха авансово съглашение за сформирането на ръководеща коалиция с ръководителя на радикалната левица Podemos Пабло Иглесиас. По силата на сделката Санчес ще остане министър председател, а Иглесиас ще бъде негов заместител. Това се случи два дни след парламентарните избори в страната, които бяха четвъртите за четири години. Двете обединения не съумяха да се договорят за взаимно ръководство след вота през април, което докара до настоящето наново гласоподаване. Депутатските им места обаче не стигат за болшинство. За да успее, Санчес ще би трябвало да убеди другите партии да гласоподават за него или да се въздържат. Консервативната Народна партия разяснява, че " коренно държавно управление е тъкмо противоположното на това, от което се нуждае Испания сега ".

Подалият оставка след митинги президент на Боливия Ево Моралес (вдясно), който потърси политическо леговище в Мексико, бе приветстван от мексиканския външен министър Марсело Ебрард

Фотограф: Reuters Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще се изправи на балотаж против досегашния министър председател социалдемократ Виорика Дънчила на 24 ноември. Анализаторите считат, че Йоханис, който идва от Националлибералната партия, не би трябвало да има проблем с преизбирането. Според румънските медии първият тур е посочил, че гласоподавателите залагат на несъмнено и избират президент с опит.

Унгария е приела да заплати санкция от към 1.5 милиарда евро , вместо държавното управление на премиера Виктор Орбан да направи изцяло следствие за неприятно ръководство на средствата от Европейски Съюз. Санкцията се равнява на близо 2% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Икономика

Участъкът от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле може да се оскъпи , тъй като две от трите позволени до отваряне ценови предложения са над прогнозната стойност от 533.6 млн. лева с Данък добавена стойност. ГБС е предложил най-високата цена за дългия 13.2 км сектор - 635.9 млн. лева с Данък добавена стойност. " Грома холд " и обвързваните с нея сдружения са предложили 599 млн. лева, а обединяването на компании от групата на " Геотехмин " - 504 млн. лева Според обявлението на търга спечелилият се избира въз основа на " стопански най-изгодна оферта " на база " оптимално съответствие качество/цена ". Участъкът ще е един от най-сложните за осъществяване поради множеството виадукти и тунели.

Парламентът одобри бюджет 2020 на първо четене. С рецензии и отляво, и отдясно, че липсват промени, които да подобрят работата на обществените системи, финансовата рамка на страната получи утвърждение на първо четене в Народното събрание. Догодина държавното управление възнамерява да похарчи 46.8 милиарда лева, или 36.9% от Брутният вътрешен продукт, като за разлика отпреди този път салдото е уравновесено. Бюджет 2020 залага още 10% растеж на заплатите в обществения бранш, а буфер против нова рецесия съгласно финансовия министър Владислав Горанов е неналичието на недостиг.

Европейска комисия чака 3% растеж на българската стопанска система през 2020 година , което е намаляване по отношение на предстоящите 3.4% в миналата макропрогноза на комисията. Въпреки слабото външно търсене и нарасналата неустановеност на външните пазари вътрешното търсене би трябвало да поддържа икономическия напредък, показват специалистите от Европейска комисия за България. Брюксел ревизира упованията си за 2019 година нагоре с 0.3 пр.п., като по този начин растежът се форсира от миналогодишните 3.1% до 3.6%.

Бизнес

Tesla избра Берлин за първата си европейска фабрика Gigafactory. Изпълнителният шеф на компанията Илън Мъск прекара последната година в търсене на локация в Европа. Според източник на Financial Times в Берлин Tesla ще създава два модела: нискобюджетния Model 3 и Model Y.

Банка Пиреос България публично се вля в Пощенска банка. Тя е заличена като независимо сдружение от 12 ноември с регистриране в Търговския указател. Така официално институцията към този момент е част от четвъртата по величина на пазара Пощенска банка. За клиентите стартират да важат общите условия по договорите, цените и лихвите на банката правоприемник. Разлики има, като да вземем за пример за всеобщата услуга по поддържане на разплащателна сметка на физически лица таксата се трансформира от 2 лева на 2.50 лева месечно. Клиентите на Банка Пиреос България ще имат нови IBAN номера на сметките си.

Приходите от хотелски нощувки през летния сезон доближават 1.1 милиарда лева , демонстрират данни на Национален статистически институт. Това е с 4.5% над сумата през същия интервал на 2018 година Числата демонстрират, че главният мотор на нарастването са българските туристи, а оборотът от нощувките на непознати жители в страната нараства с едвам 1.5% до 872.8 млн. лева през юни-септември. От друга страна, времето, което прекарват чужденци в България, понижава по отношение на предходната година. Вижда се и сериозен спад на визитите от главните пазари за българския летен туризъм като Германия и Русия. Сделки и планове

Българската OfficeRnD получи финансиране 3 млн. $.
Стартиращата компания създава платформа за ръководство на споделени работни пространства. Водещ вложител в договорката е фондът Flashpoint Venture Capital с 2 млн. $, а останалите средства са обезпечени от българския фонд за рискови вложения LAUNCHub Ventures. Компанията ще влага свежия капитал в разгръщане на екипа, който в този момент се състои от 50 души.

Активите на врачанския торов цех " Химко " отново се продават три години откакто " Метахим импекс " ги купи от синдика на банкрутиралото дружество. Този път търгът се провежда от частен правосъден реализатор Иванка Цонкова по искане на Инвестбанк, която финансира договорката тогава. Началната цена, за която се оферират над 700 дка земя, здания и машини, е 23.8 млн. лева - два пъти повече от сумата, която " Метахим импекс " заплати през 2016 година Междувременно съоръжение за към 4 млн. лева беше нарязано и продадено за скрап.

United Group купува най-големия български телеком БТК. Сделката се приготвя от месеци, като до последно се състезаваха два претендента. Очаква се договорът да бъде финализиран през второто тримесечие на 2020 година Сделката е при оценка на българския телеком сред 1.2 и 1.3 милиарда евро, сподели източник на " Капитал ". Сумата е над първичните предложения. Това ще е шестият притежател на БТК от приватизацията й, като последният - консорциум, воден от Спас Русев, влезе преди три години.

ББР е отпуснала още над 25 млн. евро на веригата за техника " Техномаркет ". През септември Българската банка за развиване (ББР) даде 51.13 млн. евро заем за самобитно мениджърско изкупуване на " Техномаркет България ". С това експозицията на банката към " Техномаркет " и директния му притежател " Маркет инвестмънт " нараства до малко под 150 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР