Почти 25 години след трагедията с ферибота Естония френски съд

...
Почти 25 години след трагедията с ферибота Естония френски съд
Коментари Харесай

Френски съд отказа обезщетение за стотиците загинали на ферибота "Естония"

Почти 25 години след нещастието с ферибота " Естония " френски съд отхвърли груповия иск на над 1100 близки за починалите за погашение на обезщетение от близо 41 млн. евро.

Официалният отчет за потъването на кораба в Балтийско море през септември 1994 година е, че е имало проблем със заключващия механизъм на отварящата се при товарене и разтоварване носова част.

Искът бе против немската компания, построила ферибота, както и против френската организация, която е сертифицирала, че той е безвреден за потребление.

В бурно време на 28 септември 1994 година носовата част, през която влизат колите, се отваря, фериботът доста бързо се напълва с вода и потъва. В пространствата се оказват блокирани стотици хора, други 97 се измъкват, само че умират в ледените води. Оцеляват 137 души, а починалите са 852, което прави случая край Финландия най-смъртоносният в спокойно време в Европа след потъването на " Титаник ".

На борда са били жители на 17 страни, а измежду починалите 501 са шведи и 285 - естонци.

Оцелелите и родственици на жертвите получиха обезщетение от притежателя на ферибота. Част от тях заведоха иск против Bureau Veritas и Meyer Werft, само че съгласно петъчното решение на съда от Нантер край Париж юристите им не са съумели да показват безапелационно тезата, че е имало предумисъл в позволената неточност и дейностите на двете компании.

" Много сме разочаровани, само че не сме сюрпризирани, съдът се отнасяше с нас толкоз зле през миналите години ", разяснява немският юрист Хенинг Вите, представен от Би Би Си. Според него сътрудниците му са можели да изберат няколко европейски страни, в които да подадат иск, само че са предпочели Франция, тъй като " има най-модерното законодателство за обезщетяване ".

Искът бе подаден през септември 1996 година и приключването му лиши над две десетилетия, постоянно поради отлагания в процедурите, наложени от съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР