Почти 1/4 от всички задържани под стража в България са

...
Почти 1/4 от всички задържани под стража в България са
Коментари Харесай

1/4 от лишените от свобода у нас са без присъда

Почти 1/4 от всички арестувани под стража в България са без влезнала в действие дефинитивна присъда. Това сочи ежегодният доклад на Съвета на Европа, който изследва популацията в пандизите и обгръща 47 страни. Данните са настоящи към 31 януари 2020 година и бяха обявени в този момент.

Броят на пандизчиите у нас е 7340, като спрямо година по-рано е намалял със 126. От тях 23,4% са неосъждани на последна инстанция, сочи отчетът. По този параграф България се намира по средата на статистиката директно след Австрия и Германия, където 21% от арестуваните са без дефинитивна присъда. По-голям е процентът във Финландия и Норвегия - съответно 25 и 26%. В класацията по страни се откроява Лихтенщайн, където 79 на 100 от лишените от независимост са неосъждани на последна инстанция. Този % е минимален в Чехия - 8,5%

Най-честата причина за налагането на ефикасна присъда у нас е за кражба, за което са наказани 27% от арестуваните. Този % не се разминава доста със междинния в Европа. За закононарушения, свързани с трафик, лежат 16.9 на 100 от пандизчиите в България. 15,5% пък са приети за отговорни за ликвидиране и опит за ликвидиране. По-нисък е процентът на наказани за закононарушения, свързани с дрога - 11,8 на 100.

Доста под междинното равнище за Европа се нареджа България по напълнен потенциал на местата за отнемане от независимост. У нас пандизите са пригодени за 9341 души, което значи, че 21,4% от техния предел остава непокрит. Много по-напред са страни като Германия, Норвегия, Испания и Полша, които регистрират над 86% напълнен потенциал. Затворите във Финландия, Швеция и Нидерландия пък са цялостни на 97%. Пренаселени са местата за отнемане от независимост в Турция, където процентът е 127, а малко по-нисък е в Италия (120%) и Белгия (115%). Над 100% от потенциала си работят пандизите още във Франция, Унгария, Румъния и Гърция.

Освен това България е измежду страните с минимален брой дами, лишени от независимост - 237 души, или 3,2% от всички пандизчии. Непълнолетните нарушители в пандизите у нас пък са едвам 30. Средната възраст в българските затвори е 39 година Делът на по-възрасните от 50 години е 17,8%, като няма информация какъв брой на брой са наказаните над 65-годишна възраст. Чужденците пък са едвам 2,5% от всички пандизчии.

През 2019 година в българските затвори е имало 21 смъртни случая, от които 3 са самоубийства. Последните са най-честата причина за гибел в местата за отнемане от независимост в Малта, Армения, Дания, Норвегия, Франция и Естония. 

България се отличава и по мярка на издръжката за един пандизчия, която е измежду най-ниските в Европа - едвам 5,7 евро дневно. На европейски равнище тази прехрана възлиза на 64 евро. През 2017 година изследваните 46 страни са похарчили над 27 милиарда евро за прехрана на местата за отнемане от независимост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР