Почитането на нашите първоучители и духовни водачи утвърждава традиционния стремеж

...
Почитането на нашите първоучители и духовни водачи утвърждава традиционния стремеж
Коментари Харесай

Мария Габриел: Днес отдаваме почит към всички светли личности в историята ни

П очитането на нашите първоучители и духовни водачи утвърждава обичайния блян на народа ни към знанието и това ни изпълва с национална горделивост и самочувствие.

Това написа във Фейсбук вицепремиерът и външен министър Мария Габриел във връзка Деня на националните будители, който означаваме на 1 ноември.

" Днес отдаваме респект към всички светли персони в историята ни, отдали живота си за българската независимост и самостоятелност със силата на словото ", написа Габриел.

" Искам да изразя своята благодарност и почитание и към актуалните будители, които образоват децата ни и им предават светлината на любовта към книгите, българския дух и обичаи. Благодарение на тях те се придвижват от потомство на потомство ", написа още тя. 



Денят на националните будители е отдаден на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал - Паисий Хилендарски, Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за национална свяст и българско съзнание.

За първи път Денят на националните будители се празнува през 1909 година в Пловдив. През 1922 година министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на националните будители, признато от 19-о Обикновено национално заседание на 13 декември 1922 година С декрет от 3 февруари 1923 година на цар Борис Трети 1 ноември е избран за празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 година денят е неразрешен. Честването му се възвръща със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36-ото Народно заседание на 28 октомври 1992 година, когато е разгласен за формален празник Ден на националните будители и задочен ден за всички образователни заведения в страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР