Почитаме скъпите ни покойници и загиналите в редовете на българската

...
Почитаме скъпите ни покойници и загиналите в редовете на българската
Коментари Харесай

Радев за Задушница: Единението е да спрем да делим мъртвите на свои и на чужди

" Почитаме скъпите ни покойници и починалите в редовете на българската войска. Днес е ден на християнската обич и смирението. " Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие в заупокойната панихида в памет на починалите български воини, отслужена на Архангелова задушница от Белоградчишкия свещеник Поликарп пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

 За паметта на мъртвите и за жертвата на българските военни: Архангелова задушница е Виж още

" Димчо Дебелянов има един стих:,,мъртвият не ни е зложелател ". Единението значи да спрем да разделяме мъртвите на свои и на непознати, да разберем, че всички жертви заслужават респект, че човешките усеща на всеки един заслужават почитание. Тук съм, с цел да отдам респект към воините, дали живота си за България. Християнската обич е по-силна от гибелта ", съобщи уточни Радев.

На Архангелова задушница се отдава благодарност и се уважава паметта на българските военнослужещи, починали във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския си дълг в спокойно време.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година След спиране през 1946 година, е възобновен през 1992 година от Министерството на защитата и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В ритуала през днешния ден с изключение на президента участваха и служебният министър на защитата Георги Панайотов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, представители на управлението на Министерството на защитата, висши офицери от Въоръжените сили, членове на военнопатриотични съюзи. Участваха също представителни елементи от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената-светини.

Вижте всички фотоси ТУК>>>

С едноминутно безмълвие и рухване на колене беше почетена паметта на починалите воини. Бяха поднесени венци и цветя на паметника пред Военния мавзолей-костница.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Ритуал имаше и в други български градове, а в Троянския манастир уважиха 9 години от кончината на Негово светейшество патриарх Максим.

 Снимка: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР