Почистени са 6 092 замърсени локации, 596 градини и учебни

...
Почистени са 6 092 замърсени локации, 596 градини и учебни
Коментари Харесай

Да изчистим България заедно с нови рекордни резултати в 11-ото издание на инициативата

Почистени са 6 092 нечисти местоположения, 596 градини и образователни заведения са се присъединили през 2023г.

Хиляди доброволци чистиха, облагородяваха и залесяваха дружно на 16 септември, а над 100 е броят на организациите, които се включват в акцията за първи път

Рекордните 6 092 нечисти зони и нерегламентирани сметища са почистените от територията на страната в тазгодишното издание на акция " Да почистим България дружно ". Данните на главния сътрудник на акцията - Министерството на околната среда и водите демонстрират, че самодейността през 2023г. е била най-голямата по мащаб и териториален обсег до момента. За съпоставяне предходният връх е бил подложен през 2019г., когато броят на изчистените зони е бил 5 156. Броят на нерегламентираните сметища, които са отстранени през 2023г. е 512, със 100 повече от 2022г. Възстановените и облагородени пространства тази година са 213.

Вторият връх, който 11-ото издание на акцията записва, принадлежи на децата, които бяха и главен фокус на самодейността за 2023г. 596 детски градини и образователни заведения се включиха в " Да почистим България дружно " (575 бе техният брой през 2022г.). Хиляди деца, дружно със своите родители, учители, другари, спортните си клубове и клубове по интереси  тази година излязоха и почистиха България още веднъж. Те се включиха и в редица акции за облагородяване, боядисване, залесяване, както и други интензивности, които усъвършенстват средата на живот у нас. На доста места денят на чистенето приключи със специфични празнични събития.

По данни на Министерство на околната среда и водите количеството извозен отпадък е над 4 340 тона, като депата към момента одобряват боклуци от деня на акцията. Броят доброволци, които през 2023г. не се уплашиха от неприятното време по места, или дадоха своя принос на идващия ден, когато метеорологичните условия позволяваха това, е 301 780 души. През 2022г. доброволците са били близо 280 хиляди. В данните не се включват жителите, които са дали своя принос за по-чиста среда към нас и са излезли да почистят без да се причислят в авансово образувани групи. Броят на организациите и Неправителствени организации, които през 2023г. се включиха с огромна част от своите чиновници е близо 350. 100 от тях за първа година се причисляват към самодейността.
Всички тези данни демонстрират, че акцията реализира резултати близки или по-високи от тези през 2019г. и преди рестриктивните мерки, наложени от пандемията.

Най-активната област и тази година е Русе, където излязоха най-вече доброволци. След тях се подрежда Бургас, където хиляди се включиха във възобновяване на Южното Черноморие, което бе съществено наранено при започване на септември. Там се организираха редица подводни и водни акции, бяха почистени плажовете и обитаеми места. Огромно количество дървен материал бе събран или изваден от водата и квалифициран за събиране и транспортиране. Сред най-активните области тази година още веднъж се подрежда Благоевград, а Стара Загора, Пловдив и Враца през 2023г. демонстрираха доста висока интензивност и попадат в челната шестица.

И тази година участниците в доброволческата самодейност попаднаха на доста куриозни находки. Доброволци откриха 20 чувала с жива вълна, три тоалетни чинии, остарели прозорци и мивка. От дъното на родното Черноморие, пък, бяха извадени доста гуми, платнища, пластмасови столове, въжета, кабели, бидони и сервизи. Пластмасовите боклуци като опаковки, торбички, сламки, бутилки и други не престават да са измежду най-често изхвърляните предмети, които замърсяват природата в градска и извънградска среда.

Основен фокус в 11-ото издание на " Да почистим България дружно ", което още веднъж поддържа Световния ден на разчистване, проведен от Let’s Do It World, бе персоналната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. Как мина денят на огромното разчистване и още забавна информация от другите акции и райони можете да видите тук.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР