Починалият във вторник на 82- годишна възраст бивш крал на

...
Починалият във вторник на 82- годишна възраст бивш крал на
Коментари Харесай

Последният крал на Гърция няма да има държавно погребение

Починалият във вторник на 82- годишна възраст някогашен крал на Гърция, Константинос II, няма да бъде заровен с държавни почести, оповестява електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini , като се базира на информация от държавното управление.

Панихидата ще се състои в някогашния фамилен кралски замък, намиращ се на северозапад от Атина.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис ще бъде представлявано от Лина Мендони, министър на културата.

Константинос бе откаран в частна болница в гръцката столица предходната седмица поради проблеми с дишането и бе лекуван в интензивно поделение.

Потомък на датското кралско семейство Глюксбург, той е втори братовчед на английския крал Чарлз III и кръстник на Уилям, принц на Уелс.

Константинос II се възкачи на трона на 23-годишна възраст през 1964 година, тъкмо откакто завоюва златен олимпийски орден по ветроходство. Но той скоро стана неизвестен, защото се сблъска с определеното държавно управление на Георгиос Папандреу. Правителството пада през 1965 година по време на политическа рецесия, известна като " Апостасия “ (Отстъпничество) или " кралския прелом “, и по-късно Константин назначава поредни държавни управления с дребна социална поддръжка. Този интервал на политическа неустойчивост в последна сметка докара до идването на власт на военната хунта през 1967 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР