Почина Сливенският митрополит Иоаникий. Дядо владика си е отишъл тази

...
Почина Сливенският митрополит Иоаникий. Дядо владика си е отишъл тази
Коментари Харесай

Агентите на ДС в Синода с един по-малко

Почина Сливенският митрополит Иоаникий. Дядо епископ си е отишъл тази заран на 84 години.

Митрополит Иоаникий е роден на 2 март 1939 година със светското Иван Георгиев Неделчев в сливенското село Пет могили.

През есента на 1953 година стартира да учи в Софийската духовна семинария при Черепишки манастир, която приключва през 1958 година През 1960 година стартира да учи в Софийската духовна академия. На 1 април 1961 година в Мъглижкия манастир „ Свети Николай “ е подстриган в монашество с името Иоаникий от митрополит Климент Старозагорски под духовното старчество на архимандрит Герасим. Завършва Духовната академия „ Свети Климент Охридски “ в София през 1964 година и отпътува на специализация в Московската духовна академия, където остава до 1966 година.

След завръщането си в България, на 1 август 1966 година е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 24 ноември 1968 година е възведен в архимандритско достолепие от митрополит Никодим Сливенски в сливенската катедрала „ Свети Димитър “. В края на 1968 година е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия.

От октомври 1970 година до декември 1971 година специализира в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. След завръщането си в България, от декември 1971 година до 20 април 1975 година, е протосингел на Сливенската митрополия.

На 20 април 1975 година в катедралата „ Свети Александър Невски “ в София е ръкоположен за велички свещеник и е назначен за викарий на Сливенската митрополия. На 23 март 1980 година е определен, на 13 април е одобрен канонически и на 20 април е интронизиран като сливенски митрополит.

През 2012 година Йоаникий е разгласен за сътрудник на Държавна сигурност от Комисията по досиетата с псевдоним " Кирилиевич ". Сътрудничил е от 1977 година, включително в регионалното ръководство в Сливен по линия на Шесто ръководство, където е регистриран през 1986 година.

Името на митрополит Йоаникий беше забъркано и в корупционен скандал, обвързван с недвижими парцели.

В църковните среди от няколко години се знае, че дядо Йоаникий е подал персонално заявление до Светия синод да бъде освободен от поста " сливенски епископ " заради здравословни аргументи и неспособност да извършва отговорностите си. Но Синодът е отхвърлил молбата му и по този начин действително е оставил митрополията да бъде без нравствен лидер.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР