Почина проф. Петър Бонов. Загубихме един от най-големите специалисти в

...
Почина проф. Петър Бонов. Загубихме един от най-големите специалисти в
Коментари Харесай

Голяма загуба за леката ни атлетика

Почина проф. Петър Бонов. Загубихме един от най-големите експерти в региона на бяганията на междинни и дълги дистанции в България - човек, отдал целия си живот на леката атлетика – като играч, треньор, влиятелен теоритик и академик. През януари проф. Бонов навърши 74 година и до последно беше покрай своето семейство и Царицата на спортовете.

Поклонението пред проф. Петър Бонов ще се състои в храм " Свети Седмочисленици " на 5 юни (петък) в София от 12:00 часа.

Да си спомним за живота на Професора с част от книгата на неговия сътрудник проф. Константин Жалов (който си отиде от този свят през предишния месец) „ Покоряване на върховете – бягания”.

Петър Бонов е роден на 5 януари 1946 година в град Чирпан. Учи в родния си град до 1959 година, а по-късно приключва междинното си обучение в гр. Пазарджик, където живее от 1959 до 1963 година.
 Благодарение на учителя по физическо образование от Пазарджик Цветан Иванов – някогашен играч по лека атлетика, в гимназията е основано отношение към физкултурата и спорта. Първоначално Петър стартира да тренира плуване и баскетбол (1955-1959). Треньорът от Пазарджик Гено Генов печели Бонов за леката атлетика и го насочва към тренировки главно в спринта, трудностите и скоковете. Резултатите не закъсняват и Петър завоюва републиканската купа на 110 метра препятствено тичане за юноши младша възраст. Отбива военната работа в Армейската спортна школа на ЦСКА, където е ориентиран към 400 м препятствено тичане (1963 – 1965 г.). Участва в националния тим на интернационалната среща за юноши България – Беларус през 1965 година

След довеждане докрай на военната си работа Петър Бонов става студент във ВИФ. По време на следването продължава да тренира и да се състезава, само че получава сериозна контузия, която го принуждава да приключи и постави завършек на спортната активност.

През 1969 година приключва ВИФ и е назначен като треньор на сдружение „ Левски-Спартак “. През 1975 година с конкурс е назначен за хонорован учител по лека атлетика във ВИФ, а през 1976 година печели оповестения конкурс за помощник в катедра „ Лека атлетика “. През 1979 година е нараснал като старши помощник, а през 1983 – като основен помощник. През 1995 година се хабилитира за доцент, а през 2004 година получава научното звание „ Професор “.

Цялата професионална активност на проф. Петър Бонов е в региона на леката атлетика, с устременост преди всичко към бяганията и кондицията в другите спортове (футбол, баскетбол и др.). Като кондиционен треньор на представителния мъжки футболен тим на „ Левски Спартак” през 1984 година Петър Бонов печели шампионската купа на България от VI-ата Спартакиада.

Творческата активност на Бонов е ориентирана и минава в три посоки: педагогическо-треньорска, научна и управителна активност.

Петър Бонов се изявява като отличен педагог-треньор. Десетки спортисти, специализирали се в бяганията, са постигнали изключителни триумфи под негово управление: Добринка Шаламанова - международна студентска шампионка на 3000 м стипълчейз (2007 година Бангкок), както и редица национални и балкански рекордьори и първенци, както и участници на европейски и международни шампионати и олимпийски игри. Сред тях личат имената на Росица Екова, Петя Сташилова, Сергей Митов, Ванчо Стоянов, Иванка Бонова, Анушка Димитрова, Александър Огнянов и други

Като старши треньор на в бяганията на междинни и дълги дистанции в БФЛА, Петър Бонов е взел участие в подготовката на изтъкнати наши рекордьори в бяганията през обособени интервали: Светла Златева, Николина Щерева, Евгени Игнатов, Мирослав Чочков, Панайот Кашанов и други През зимата на 1985 година под негово управление Николина Щерева сложи два доста мощни национални върхове в зала: 2:00.12 на 800 м и 4:05.34 на 1500 м. Щерева завоюва четвъртото място на Екологичен потенциал в зала в Атина на 1500 м. Тренировъчните й резултати през цялата зима на 85-а са показвали, че тя е била подготвена за международни върхове - тичане към 1:58 на 800 м и 4:01 на 1500 м. За страдание едно злополучно рухване попречва на Бонов и Щерева да осъществят подготовката на атлетката. За неговите триумфи и високи резултати в бяганията на междинни и дълги дистанции, проф. Петър Бонов е почетен със званието „ Заслужил треньор “.

Проф. Петър Бонов е един от най-изявеният теоретици в региона на междинните и дълги бягания. Неговите научни разработки са оповестени в най-реномераните и авторитетни издания у нас и в чужбина. Участвал е с научни отчети в доста конференции и интернационалните конгреси.

Най-крупните му теоретични проучвания по проблемите на бяганията стартират още като студент. Дипломната му работа е на тематика „ Разпределение на напъните при тичане на 400 м трудности “. Кандидатската му дисертация е на тематика „ Усъвършенстване ръководството на характерната физическа продуктивност при висококвалифицирани състезателки на 800 метра “, а докторатът е на тематика „ Моделиране на адаптационните процеси в подготовката на спортиста към продължителни бегови натоварвания “.

Петър Бонов е един от първите създатели от интернационален мащаб, който създава проблемите на акомодацията и адаптационните процеси при тренировката в бяганията. Този проблем е развъртян в докторския труд и в монографията „ Бягането за издръжливост и акомодация “.

Бонов е един от най-изявените експерти в проучването и използването на високопланинската подготовка. През 1994 година той провежда конгрес на тематика „ Височинна подготовка и кондиция “ във Високопланинската спортна база „ Белмекен “, където вземат участие представители от 53 страни.

Проф. Бонов има над 120 научни обява по проблеми на бяганията. В тях са наранени, изследвани и оценени съвсем всички най-важни аспекти, засягащи бяганията на междинни и дълги дистанции. Най-съществени от тях, с приносни моменти и с емфатичен научен и практично-приложен темперамент са:

– създадените математически модели за прогнозиране на беговия капацитет

– направените модели за прогноза и оценка на беговите натоварвания в аеробен, разбъркан и анаеробен режим

– създадените модели на сериозни равнища при бяганията на междинни и дълги дистанции.

Бонов заема доста управителни длъжности в разнообразни публични организации у нас и в чужбина. Благодарение на триумфите му в спортно-тренировъчната активност и най-много поради неговите научни разработки, той е мечтан преподавател и специалист.

Бил е в спортно-техническото управления на БФЛА, като старши треньор на междинни и дълги бягания. Бил е старши треньор на олимпийското звено през 1972 и 1976 година

Бил е вицепрезидент на „ Европейската асоциация на треньорите по лека атлетика “ (ЕАСА) и сега е почетен вицепрезидент на организацията. Той е лицензиран преподавател към ЕАСА и е изнасял лекции в доста страни – Австрия, Финландия, Украйна, Италия, Унгария, Русия, Турция, Малайзия, Сърбия, Черна гора, Румъния и други

Като учител във ВИФ (сега НСА) проф. Бонов е заемал редица виновни университетски длъжности. Бил е два мандата (2004 – 2012 г.) Зам. ректор по научната активност и ръководител на Специализирания теоретичен съвет по „ Теория и методика на физическото образование (ТМФВ).

Петър Бонов има и още едно достижение – неговата атлетическа фамилия. Той и всички останали от фамилията са били членове в разнообразни гарнитури в българските национални тимове по лека атлетика в спринта и бяганията на междинни и дълги дистанции. Най-заслужила е брачната половинка му – Иванка Бонова, която е национална рекордьорка с щафетата 4х400 м, участничка в Олимпийски игри (1976 г.) и една от десетте българки, бягали под „ гросмайсторската граница” на 800 м.– 2:00.00 мин. “ (1.59.7 от 1980 г.). Синът му Антон е координатор в БФЛА и основен редактор и издател на списание „ Атлетика “. Антон Бонов беше и неколкократен първенец на 800 м за момчета, кадети и юноши. Жената на Антон – Ивета - работи в „ Център за научна и приложна активност в спорта “ към НСА. Основната тема на нейните разработки касае региона на бяганията.

bgathletic.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР