Почина писателят Алек Попов. Скръбната вест съобщиха от Българската академия

...
Почина писателят Алек Попов. Скръбната вест съобщиха от Българската академия
Коментари Харесай

Почина писателят Алек Попов

Почина писателят Алек Попов. Скръбната новина оповестиха от Българската академия на науките.

" С прискърбие оповестяваме, че на 22 март 2024 година Българската академия на науките загуби един от достойните си членове член-кореспондент Алек Попов (1966-2024). Той беше един от най-оригиналните и надарени модерни български белетристи. До последния си мирис се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и посредством творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна книжовност ", пишат в известието от Българска академия на науките.

Многократно в разнообразни свои изявленията и беседи той заявяваше, че е публицист, който цялостен живот се труди на „ равнищата на езика “.

Затова и неговия главен инструмент е точно българският език. Алек Попов се интересуваше доста от развиването на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му дарба да показва и изобразява съответните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по грациозен метод това и предизвикваха у четящия човек предпочитание за размисъл, за разговор, а от време на време и за дискусия. Но нали таман в полемиката и в разногласието се ражда истината?, допълват от Българска академия на науките.

Книгите на Алек Попов се радваха на забележителен читателски интерес.

Неслучайно някои от тях имаха редица преиздания, какъвто да вземем за пример е казусът със сатиричния му разказ „ Мисия Лондон “. Но дано тук прибавим и други знакови негови белетристични произведения като „ Черната кутия “, „ Мисия Туран “, „ Митология на прехода “, „ Спътник на радикалния мъдрец “, „ Телесни бурени “ и така нататък В тях създателят демонстрираше умеенето си за  предпазлив психически разбор на своите герои, гения си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на описа, новелата или романа. И на първо място да реализира впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано освен в сюжета, само че и в езиковата фактура на творбата.

Поклон пред светлата му памет!

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР