Почина изтъкнат врачански педагог и носител на титлата Почетен гражданин

...
Почина изтъкнат врачански педагог и носител на титлата Почетен гражданин
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина изтъкнат педагог и почетен гражданин на Враца /снимка/

Почина бележит врачански възпитател и притежател на купата Почетен жител на Враца, научи организация BulNews. Доцент доктор Златка Петрова е издъхнала през вчерашния ден, на 87-годишна възраст. 
Тя е родом от Видинско. Завършила е „ Българска лингвистика в Софийския университет „ Св.Климент Охридски “, след което преподава по български език и литература в разнообразни градове на страната, преди да се откри във Враца. През 1979 година е определена за шеф на  Полувисшия институт за подготовка на детски учителки в града.
Доц. Златка Петрова има над 40 изявления и повече от 30 научни отчета в народен и интернационален мащаб. Тя е създател на монографиите „ Приказката в света на детето “ /2000/, „ Приказни отражения. Литературни разбори. “ /2001/ и  „ В прочувствения свят на детето “ /2002/.
Наред с научната си активност има значими изяви и в региона на поезията и изобразителното изкуство.
Носител е на медал „ Кирил и Методий “ I степен и на „ Наградата на Враца “ /2001/, а от 2013 година е почетен жител на Враца, поради триумфите в научната и педагогическата си активност. 
Поклонението пред тленните остатъци на изтъкнатия възпитател ще се състои на 24 март от 12 часа в Новия гробищен парк на Враца. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР